Το Κάτι τι;

  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save

Σε ένα μελίσσι, τον χειμώνα, οι μέλισσες κρυώνουν και πεινούν. Πολύ! Ξαφνικά, μια μέρα, η πόρτα της κυψέλης ανοίγει, ένα εκτυφλωτικό φως μπαίνει, η κυψέλη ταρακουνήθηκε και… Κάτι άφησε ένα περίεργο ζυμάρι, έκλεισε την πόρτα και εξαφανίστηκε. Και τότε αρχίζει ο πανικός και η διχόνοια. Η Μελίνα θα προσπαθήσει να συμβιβάσει τις αντικρουόμενες πλευρές. Λέτε να τα καταφέρει;


Πλησιάζει ο χειμώνας και οι μέλισσες προσπαθούν να προστατεύσουν την κυψέλη. Η Μελίνα και ο Μίλτος, τα αγαπημένα μας μελισσάκια, καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια από μεριάς τους.

 • Save

Όταν τελικά η θερμοκρασία πέφτει σημαντικά, οι κάτοικοι της κυψέλης σχηματίζουν μια μελισσόσφαιρα, για να προστατεύσουν τη βασίλισσά τους. Τα τρόφιμα όμως τελειώνουν, οι μέλισσες πεινούν και κρυώνουν πολύ!

 • Save

Και τότε ήρθε αυτό. Το Κάτι! Άνοιξε την πόρτα της κυψέλης, την ταρακούνησε, άφησε ένα λευκό ζυμάρι και απομακρύνθηκε. Μα ποιος ήταν αυτός; Γιατί ήρθε; Τι θέλει από εμάς; Και τι είναι, τέλος πάντων, αυτό το περίεργο ζυμάρι; Κανείς δεν έχει απάντηση. Ήταν η πρώτη φορά που το είδαν και δεν είναι δυνατόν να βγουν μες στο κρύο για να ρωτήσουν κάποιον.

 • Save

Κι έτσι, αρχίζουν οι εικασίες. “Θέλει να μας κάνει κακό”, λέει ο Φώντας, ο φρουρός. “Θέλει να μας βοηθήσει” είναι η γνώμη του Φρίξου, του κηφήνα. “Θέλει να μας μάθει”, υποστηρίζει η Ράνια, η παραμάνα. Η επίδραση που έχει το Κάτι στην κυψέλη είναι τεράστια. Σύντομα τα μελισσάκια χωρίζονται σε τρία στρατόπεδα, καθένα εκ των οποίων εμμένει στην άποψή του, με αποτέλεσμα να διακυβεύονται η επικοινωνία και η επιβίωσή τους. Τότε η Μελίνα, θέτει μια σειρά από πολύ λογικά ερωτήματα, που δεν μπορούν να απαντηθούν. Τι λέτε; Θα βρουν τρόπο τα μελισσάκια να συμφιλιωθούν και να σεβαστούν τη γνώμη των υπολοίπων; Και τι είναι αυτό το Κάτι;

 • Save

Εκτός από την πανέμορφη εικονογράφηση και την πολυτελή έκδοση, το βιβλίο αυτό μου αρέσει επιπλέον επειδή η ιστορία ακολουθείται από μία ενότητα με γνώσεις σχετικά με τα πολύτιμα έντομα, που τη βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Απ’ ό,τι φαίνεται, όσα και να διαβάζεις για τις μέλισσες, πάντα έχεις να μάθεις κι άλλα!

 • Save

Η ιστορία συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό που μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο marinagioti.gr.

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: public.gr        dioptra.gr


Το Κάτι τι;
Συγγραφέας: Μαρίνα Γιώτη
Εικονογράφηση: Μαρίνα Γιώτη
Ημερ/νία έκδοσης: 06/05/2020
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 68
Προτεινόμενη ηλικία: 4+
Διαστάσεις βιβλίου: 20,5×29 cm
Εκδότης: Διόπτρα

Σύνοψη
Ο χειμώνας έφτασε στη Μελισσούπολη και τα μελισσάκια αρχίζουν να ξεμένουν από τροφή. Μια μέρα το καπάκι της Kυψέλης ανοίγει και ένα λαμπερό φως απλώνεται παντού. Ένα γιγάντιο Κάτι εμφανίζεται αφήνοντας ένα παράξενο ζυμάρι, κλείνει ο καπάκι και εξαφανίζεται. Τα μελισσάκια τρομοκρατούνται. «Τι ήταν αυτό;» «Τι θέλει από εμάς;» «Λέτε να ξανάρθει;» Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή μέσα στην Κυψέλη. «Θέλει να μας καταστρέψει», είπε ο Φώντας ο Φρουρός. «Θέλει να μας βοηθήσει», δήλωσε ο Φρίξος ο Κηφήνας. «Θέλει να μας μάθει», κατέληξε η Ράνια η Παραμάνα. Θα αφήσει ο Μίλτος και η Μελίνα να καταστραφεί η Κυψέλη ή τελικά θα επικρατήσει η λογική; Ίσως όμως χρειάζεται κι ένα μικρό βήμα πίστης για να προχωρήσουν παρακάτω. Ένα βιβλίο για τον σεβασμό στις απόψεις των άλλων, τη σχέση λογικής και πίστης, αλλά και πώς αντιμετωπίζουμε τον φόβο σε καθετί άγνωστο.


Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copy link
Powered by Social Snap