Εγώ, το σώμα μου και οι άλλοι

    • Save
    • Save
    • Save
    • Save
    • Save

“To σώμα σου σου ανήκει, εσύ είσαι το αφεντικό του.” Δε νομίζω ότι μπορούσε να υπάρξει καλύτερη έναρξη για ένα βιβλίο σχετικά με το σώμα μας, τη συναίνεση, τον σεβασμό, τα όρια, το ΟΧΙ και το δίκτυο ασφάλειας. Πράγματι, το βιβλίο “Εγώ, το σώμα μου και οι άλλοι” είναι μια εξαιρετική αφορμή για να συζητήσουμε με τα παιδιά μας αυτά τα ζητήματα που είναι καίριας σημασίας για την ασφάλεια τόσο των δικών μας παιδιών όσο και των παιδιών γύρω μας. Μην ξεγελιέστε όμως! Θα προβληματιστούμε κι εμείς, διαβάζοντάς το, για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα παιδιά μας. Η πολύ χαρούμενη και συμπεριληπτική εικονογράφηση της Sarah Jennings (Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια, Δεν είναι κακό να κλαις) συμπληρώνει το υπέροχο και απλό κείμενο της Jayneen Sanders και βάζει το λιθαράκι της για την αποδοχή της διαφορετικότητας.


Το βιβλίο αυτό μου άρεσε πολύ, το ομολογώ. Με πολύ πολύ απλό τρόπο μιλάει στα παιδιά (και στους μεγάλους, εδώ που τα λέμε) σχετικά με το σώμα μας. Εμείς είμαστε οι κύριοι του σώματός μας, αλλά και οι άλλοι του δικού τους. Όπως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να επιτρέπουμε να μας πλησιάζει κάποιος που δεν θέλουμε, το ίδιο επιβάλλεται να κάνουμε και εμείς.

  • Save

Μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι αναφέρεται πολύ πολύ αναλυτικά στη συναίνεση, τη συγκατάθεση που θα πρέπει να αναζητήσουμε για να αγγίξουμε κάποιον. Τη συγκατάθεση που πρέπει να δίνεται ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ.

  • Save

Συχνά, ξεχνάμε ότι και τα μωρά είναι μικροί άνθρωποι, ότι έχουν κι εκείνα συναισθήματα. Όταν το μωρό μας δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να το κρατήσουμε, τότε κι εμείς θα πρέπει να το σεβαστούμε. Γιατί ο σεβασμός στο σώμα ξεκινάει από την πρώτη στιγμή της ζωής κάποιου.

  • Save

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι δε μένει στα του σώματος, αλλά υπεισέρχεται πολύ βαθύτερα, στην ουσία του σεβασμού. Αναφέρεται σε καθημερινές προστριβές, π.χ. για το μοίρασμα, αλλά και για τη σειρά σε μια ουρά ανθρώπων. Δίνει συγκεκριμένα παραδείγματα του τι επιτρέπεται και δεν επιτρέπεται να λέμε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας.

  • Save

Φυσικά, αν κάτι μας στενοχωρεί, αν κάτι δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε, ο κύκλος ασφάλειάς μας, οι άνθρωποι που ΕΜΕΙΣ έχουμε επιλέξει, θα είναι εκεί για να τους εκμυστηρευτούμε τι συνέβη και να μας υποστηρίξουν. Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνονται ερωτήσεις προς συζήτηση για κάθε δισέλιδο, ανάλογα με το ζήτημα που πραγματεύεται.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο εδώ.

Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Copy link
Powered by Social Snap