Περικλής και Ασπασία // Αντώνιος και Κλεοπάτρα (Σειρά: Μικρά Γατικά)

  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save

Όπως σας έχω ήδη πει, παλιότερα, αγαπώ πολύ τα βιβλία που εισάγουν τα παιδιά στη σχολική ύλη με τρόπο διασκεδαστικό και χωρίς να κάνουν μάθημα. Τα βιβλία «Περικλής και Ασπασία» και «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» της σειράς Μικρά Γατικά που έγραψε η Αργυρώ Πιπίνη, είναι ακριβώς αυτό: άκρως πρωτότυπα και ξεκαρδιστικά βιβλία γνώσεων. Διαβάζοντάς τα, παρακολουθούμε σημαντικές ιστορικές περιόδους μέσα από τα μάτια της Ασπασίας (της πρώτης, της αυθεντικής), της αγαπημένης γάτας του διάσημου πολιτικού Περικλή, καθώς και της Κλεοπάτρας, της λατρεμένης γάτας του Αντώνιου, που του δόθηκε ως δώρο από τη βασίλισσα Κλεοπάτρα.


Περικλής και Ασπασία

Η Ασπασία (η πρώτη, η αυθεντική), ήταν η αγαπημένη γάτα του διάσημου πολιτικού Περικλή. 

 • Save

Μέσα από την αφήγησή της, μαθαίνουμε για τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, τη σχέση του με την Ασπασία («τη δεύτερη, τελείως δεύτερη λέμε!»), καθώς επίσης και για άλλες προσωπικότητες της εποχής: τον Αλκιβιάδη, τον Φειδία, τον Ικτίνο και τον Αριστοφάνη. 

 • Save

Επιπλέον, ερχόμαστε σε επαφή με έννοιες ιστορικές, όπως ο εξοστρακισμός, η δημοκρατία, η εκκλησία του δήμου, οι χορηγίες, αλλά και η εξαίσια τέχνη του 5ου αι. π.Χ., κυρίως τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και το θέατρο. 

 • Save

Ενδεικτικά, μπορείτε να το προμηθευτείτε από: patakis.gr /// ianos.gr /// public.gr


Αντώνιος και Κλεοπάτρα

Η βασίλισσα Κλεοπάτρα είχε μία πολύ αγαπημένη γάτα (όχι τυχαία, γάτα από γενιά βασιλική), την οποία φρόντιζε και είχε πάντοτε κοντά της. 

 • Save

Όταν ο Αντώνιος έφτασε στην Αίγυπτο, η Κλεοπάτρα ήταν το δώρο της βασίλισσας προς τον στρατηγό. Εκείνος ξετρελάθηκε με τον ατίθασο χαρακτήρα και, μετά από μια ηρωική της πράξη, κέρδισε επάξια μια θέση δίπλα του, σε κάθε πτυχή της ζωής του. 

 • Save

Η Κλεοπάτρα ήταν παρούσα παντού: στις ιδιαίτερες στιγμές του στρατηγού και της βασίλισσας, στο ταξίδι τους στη Μέμφιδα, στα πολεμικά συμβούλια, ακόμη και στη ναυμαχία στο Άκτιο. Υπήρξε ένας πραγματικός σύντροφος, που μπόρεσε να μας μεταφέρει την πραγματική ιστορία των αφεντικών τους. 

 • Save

Ενδεικτικά, μπορείτε να το προμηθευτείτε από: patakis.gr /// ianos.gr /// public.gr

Η εικονογράφηση της Ιφιγένειας Καμπέρη που θυμίζει κόμικ υπογραμμίζει με εξαιρετικό τρόπο τη χιουμοριστική διάσταση του κειμένου και, παραπέμποντας άμεσα στην τέχνη της εκάστοτε εποχής, μας προκαλεί να αναζητήσουμε στις εικόνες τις λεπτομέρειες που αναφέρονται.

Πρόκειται για βιβλία που ακροβατούν μεταξύ της ιστορικής ακρίβειας και της μυθοπλασίας, εξάπτοντας την περιέργεια των μικρών αναγνωστών για τα ιστορικά γεγονότα και τις προσωπικότητες της περιόδου. Στο τέλος, περιέχεται ένα εξαιρετικό γλωσσάρι, που προσκαλεί τους αναγνώστες (μεγάλους και μικρούς) σε ένα μαγικό ταξίδι γνώσης, με την πολύ απλή ερώτηση «Αυτό το ήξερες;». Το βιβλίο απευθύνεται τυπικά σε παιδιά 5-15 ετών, αλλά ειλικρινά το απόλαυσε ο γιος μου 3,5 ετών. Ανυπομονούμε και για τα επόμενα βιβλία της σειράς!


Περικλής και Ασπασία
Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη 
Εικονογράφος: Ιφιγένεια Καμπέρη
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Σελίδων: 64
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 19×14
Ημ. Έκδοσης: 31/12/2018

Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται μια γάτα. Μια χαρισματική γάτα. Από αρχαιοτάτων χρόνων. Ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι ιστορικοί τα βιβλία τους, να αποκαλύψουν τις πηγές τους και να μας συστήσουν τις σπάνιες αυτές προσωπικότητες. Και πρώτα απ’ όλα την Ασπασία τη μοναδική, τη σύντροφο ζωής και πιστή σύμβουλο του πολιτικού, στρατηγού και ρήτορα Περικλή.

Αντώνιος και Κλεοπάτρα
Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη 
Εικονογράφος: Ιφιγένεια Καμπέρη
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Σελίδων: 64
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 19×14
Ημ. Έκδοσης: 12/04/2019

Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται µια γάτα! Μια χαρισµατική γάτα. Από αρχαιοτάτων χρόνων. Ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι ιστορικοί τα βιβλία τους, να αποκαλύψουν τις πηγές τους και να µας συστήσουν τις σπάνιες αυτές προσωπικότητες. Κι ανάµεσα σ’ αυτές, την Κλεοπάτρα τη νεότερη, κόρη των αγαπηµένων γατιών της βασίλισσας Κλεοπάτρας και σύντροφο ζωής του Ρωµαίου πολιτικού και στρατηγού Μάρκου Αντώνιου.


Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copy link
Powered by Social Snap