Τι σκέφτεται το παιδί μου;
Το βιβλίο “Τι σκέφτεται το παιδί μου;” ήρθε στη βιβλιοθήκη μου πριν λίγο καιρό και πραγματικά με ενθουσίασε (και πιστέψτε με, έχω διαβάσει πολλά βιβλία γονεϊκότητας)! Δομημένο σε μικρά, εύληπτα τμήματα, που επικεντρώνονται σε μία προβληματική κατάσταση κάθε φορά, αναδεικνύει τη σκέψη και τα κίνητρα παιδιών ηλικίας 2-7 ετών, καθώς και ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης. Επιπλέον, η εικονογράφησή του είναι εξαιρετική και παρέχει μία πολύ φρέσκια προσέγγιση στο ζήτημα της ενσυναισθητικής ανατροφής.
Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται μια εισαγωγή στην προσέγγιση του βιβλίου. Η συγγραφέας επιχειρεί να μας προβληματίσει αναφορικά με τις προσωπικές και γονεϊκές μας αξίες, τη δική μας ανατροφή ως παιδιά και τον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά. Όλα αυτά δίνονται με τρόπο ευσύνοπτο και, κατά συνέπεια, διαβάζονται πολύ γρήγορα, χωρίς να κουράζουν.
Όπως μπορείτε να δείτε και από τα περιεχόμενα στο slideshow, το βιβλίο ασχολείται με πλειάδα καταστάσεων με τις οποίες οι γονείς ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά, διαφορετικές προφανώς σε κάθε ηλικία. Η δομή του κειμένου είναι κάθε φορά παρόμοια. Περιγράφεται το εκάστοτε σενάριο και, στη συνέχεια, αποκωδικοποιείται. Προσπερνώντας το πρώτο επίπεδο (τι βλέπουμε εκείνη τη στιγμή), περνάμε στις δικές μας σκέψεις, ώστε να κατανοήσουμε τα δικά μας triggers, αναλύουμε το ποια είναι η σκέψη του παιδιού τη στιγμή εκείνη και, ολοκληρώνουμε, με τις πλέον κατάλληλες αντιδράσεις. Επιπλέον, περιλαμβάνονται και προτάσεις ανάγνωσης για παρόμοια ζητήματα.
Το στυλ γραφής του επιτρέπει τόσο το να διαβαστεί γραμμικά όσο και το να το ξεφυλλίσουμε στα γρήγορα, ώστε να δούμε κάτι που μας ενδιαφέρει συγκεκριμένα. Μου άρεσε ιδιαιτέρως το ότι αποδίδεται με πολύ όμορφο τρόπο η ωριμότητα του παιδιού σε κάθε περίπτωση. Κάποια θέματα εξετάζονται και “διαχρονικά”, καθώς οι συμβουλές που αναφέρονται διαφοροποιούνται σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Μου θύμισε πολύ το πραγματικά αγαπημένο μου “Τα δοκίμασα όλα!” της Ιζαμπέλ Φιλιοζά. Εάν μπορώ να βρω ένα μικρό ψεγάδι, αυτό θα ήταν το ότι στις ηλικίες 2-3 ετών προτείνεται σε κάποια σημεία η τεχνική της απόσπασης προσοχής, η οποία με βρίσκει κάθετα αντίθετη. Ωστόσο τα σημεία αυτά είναι πραγματικά πολύ λίγα και δεν περιορίζεται σε αυτή.
Αισθητικά, πρόκειται για ένα πολύ όμορφο βιβλίο, ενώ η ποιότητα της έκδοσης είναι πραγματικά πολύ υψηλή. Κατά τη γνώμη μου, αξίζει ένα γρήγορο πέρασμα όλο το βιβλίο, ανεξαρτήτως της ηλικίας του παιδιού μας, καθώς τα περισσότερα ζητήματα που πραγματεύεται δεν περιορίζονται σε μία ηλικιακή ομάδα. Άλλωστε, διαβάζεται πολύ εύκολα χάρις στο άμεσο διαλεκτικό του ύφος. Σίγουρα θα το πρότεινα και για φροντιστές που δεν έχουν τον χρόνο ή την ενέργεια να διαβάσουν κάποιο περισσότερο εκτενές βιβλίο.
Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: public.gr psichogios.gr
Τι σκέφτεται το παιδί μου
Συγγραφέας: Tanith Carey
Εικονογράφος: Mikyung Lee
Μετάφραση: Ελένη Δασκαλάκη
Ημερ/νία έκδοσης: 2020
Εκδότης: Ψυχογιός
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 224
Διαστάσεις βιβλίου: 20×23.8 cm
Μάθετε τι πραγματικά εννοεί το παιδί σας όταν λέει «Κοίτα τι έκανα!» «Μα δεν είμαι κουρασμένoς» ή «Με ντροπιάζεις» Αναλύοντας πάνω από 100 καθημερινές καταστάσεις, το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας, να κατανοήσετε τα συναισθήματά του και να υιοθετήσετε την καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά τη διαπαιδαγώγησή του. Θα ανακαλύψετε τα ορόσημα που περνά το παιδί σας από τις ηλικίες των 2 έως 7 χρόνων, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε βασικά θέματα που σας απασχολούν, όπως τα πείσματα, η αντιζηλία μεταξύ αδελφών, δυσκολίες στον ύπνο, ασφάλεια στο Διαδίκτυο και πολλά ακόμη. Συντονιστείτε με τις ενδόμυχες σκέψεις του παιδιού σας και γίνετε ο γονιός που θα θέλατε να είστε.
Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media: