Η χαρά, η αγάπη και τα δάκρυα

  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save

Το βιβλίο “Η χαρά, η αγάπη και τα δάκρυα” της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου είναι ένα σπονδυλωτό παραμύθι, τόσο τρυφερό, όπως εκείνα που θα μας έλεγε η γιαγιά μας. 


Η χαρά, η αγάπη και τα δάκρυα

Η πρώτη ιστορία έχει τίτλο «Πού βρίσκεται η χαρά». Σε αυτή ο φθονερός τύραννος μιας πολιτείας έχει αφαιρέσει κάθε χαρά από τους υπηκόους του, καθώς απαιτεί όλο και υψηλότερους φόρους, ενώ επιδεικνύει τη σκληρότητά του φυλακίζοντας όλους όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν.  

Στην πρώτη ιστορία, με τίτλο «Πού βρίσκεται η χαρά», έχουμε έναν σκληρό και φθονερό τύραννο που κάνει τους υπηκόους του δυστυχισμένους, φυλακίζοντάς τους για φόρους που δεν μπορούν να πληρώσουν. Στην πορεία όμως διαπιστώνει πως αν τους κλείσει όλους σε κελί, δε θα του πληρώνει κανένας φόρο! Χάρη στον σύμβουλό του, υλοποιεί μια ιδέα κι έτσι ξετυλίγεται ένα τρυφερό παραμύθι γύρω από τη χαρά. Τα παιδιά διαπιστώνουν μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια πώς και γιατί τα πλούτη δε φέρνουν ευτυχία και πώς μπορούν να είναι χαρούμενα και ικανοποιημένα δίπλα στους ανθρώπους που αγαπάνε, με ελάχιστα αγαθά στην κατοχή τους. 

 • Save

Ακολουθώντας την παραίνεση του συμβούλου του, διοργανώνει μία γιορτή για τους υπηκόους του, στην οποία, ωστόσο, κανείς δεν θα διασκεδάζει. Ο τύραννος, οργισμένος που δεν υπακούουν τις εντολές του, θα ζητήσει ουσιαστικά τη θυσία κάποιου, ώστε να γλιτώσουν οι υπόλοιποι. Όταν ο Νικήτας, ο πρωταγωνιστής των ιστοριών, κατορθώσει να φέρει εις πέρας την αποστολή του, ο τύραννος, ακολουθώντας τη δομή της αρχαιοελληνικής τραγωδίας, θα διαπράξει ύβριν, η οποία θα οδηγήσει στην τίσιν, την ολοκληρωτική συντριβή του. 

 • Save

Η δεύτερη ιστορία τιτλοφορείται «Πού κρύβεται η αγάπη» και σε αυτή ακολουθούμε τον Νικήτα, που προσπαθεί να συναγωνιστεί άρχοντες και βασιλιάδες για την αγάπη της πανέμορφης Ερμιόνης. Παρότι πολλές κοπέλες θα θαμπώνονταν από τα πλούτη και τα δώρα, η Ερμιόνη έχει τα δικά της κριτήρια για το ποιος είναι εκείνος που πραγματικά την αγαπά… 

 • Save

Στην τελευταία ιστορία, βλέπουμε τον Νικήτα που αποχωρίστηκε προσωρινά την Ερμιόνη λίγο πριν το γάμο τους, ώστε να μάθει «Πού πηγαίνουν τα δάκρυα όταν στεγνώνουν». Αφού γυρίσει πολλούς τόπους και θάλασσες, θα συναντήσει τελικά ένα μικρό ψαράκι, που θα του αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό. 

 • Save

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και με πλούσιο λεξιλόγιο, με ρυθμό και επαναλήψεις που θυμίζουν έντονα τα παραδοσιακά παραμύθια, ενώ η ιστορία  υποστηρίζεται θαυμάσια από τις ιδιαίτερες εικόνες της Κατερίνας Βερούτσου (που συνδυάζουν κλασικά και αναγεννησιακά στοιχεία), οι οποίες αποτέλεσαν σημείο συζήτησης με τον 4χρονο γιο μου. 

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: protoporia.gr  saiti.gr


Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copy link
Powered by Social Snap