Βρισκόμαστε εδώ: Σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη Γη

  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save

“Ξέρεις και για τι άλλο έχουμε καρδιά; Για να αγαπιόμαστε…”

Η στιγμή που αποκτάς το πρώτο σου παιδί είναι μια βαθιά τομή στη ζωή σου, μια μέρα που σε αλλάζει για πάντα. Είναι η στιγμή που, κοιτάζοντας ένα τόσο δα πλασματάκι, αντιλαμβάνεσαι την απεραντοσύνη του κόσμου γύρω σου και πασχίζεις να εξισορροπήσεις την ανάγκη σου για προστασία με την ανάγκη του για ανακάλυψη. Αυτή η τομή στη ζωή του Oliver Jeffers, όταν γεννήθηκε ο πρωτότοκος γιος τους, Χάρλαντ, φαίνεται πολύ ξεκάθαρα στο βιβλίο του “Βρισκόμαστε εδώ: Σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη Γη” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Ένα παιδικό βιβλίο που μιλάει απευθείας στην καρδιά του γονέα και του ψιθυρίζει “Ναι, κι εγώ τις ίδιες ανησυχίες έχω, τα ίδια σκέφτομαι. Έλα να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν τη δική τους εσωτερική πυξίδα, για να βρίσκουν το δρόμο τους όταν χάνονται…”


Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του Jeffers που δεν υπάγεται στην κατηγορία της μυθοπλασίας και, μολονότι θυμίζει έντονα το μοναδικό του εικονογραφικό στυλ, πραγματικά διαφέρει από τα προηγούμενα. Μέσα σε 46 σελίδες, με το ελάχιστο δυνατό κείμενο και απευθυνόμενος πάντοτε στο παιδί σε δεύτερο πρόσωπο, καλωσορίζει στη ζωή τον γιο του και καταφέρνει να κοινωνήσει στα παιδιά τη θέση τους στο Σύμπαν, να τους παρουσιάσει τον πλανήτη μας, την κοινωνία μας και να τους γνωρίσει τον ίδιο τους τον εαυτό… 

Ο συγγραφέας επιλέγει αρχικά να μας δείξει τη θέση του πλανήτη Γη στο αχανές διάστημα. “Γεια σου, μικρούλη! Καλώς ήρθες!” 

 • Save

Αλλάζοντας διαρκώς προοπτική από το Σύμπαν στη Γη, παρέχει τις πρώτες βασικές γνώσεις για τον πλανήτη μας και τα πλάσματά του. Παρά το συναισθηματικό ύφος του και την υπέροχη εικονογράφηση, στη βάση του πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων, που θα γεννήσει πολλές συζητήσεις με τα παιδιά . Χαρτογραφεί τη Γη, παρουσιάζει την ατμόσφαιρα, διδάσκει τα καιρικά φαινόμενα και παρέχει στους αναγνώστες την αφορμή για πλήθος σχετικών συζητήσεων.

 • Save

Μία παρουσίαση της Γης, δεν θα ήταν ποτέ ολοκληρωμένη χωρίς τους ανθρώπους. Απομακρυσμένος από τα συνήθη stick-figures των προηγούμενων βιβλίων του, παρουσιάζει σε ένα δισέλλιδο με θαυμάσιο τρόπο την ποικιλομορφία των ανθρώπων και μεταφέρει χωρίς διδακτισμό μηνύματα σεβασμού προς τους γύρω μας, αλλά και προς τα ζώα (αλήθεια, προσέξατε το ντόντο στην επόμενη σελίδα; ). 

 • Save

Το “Βρισκόμαστε εδώ” είναι ένα ατμοσφαιρικό βιβλίο γνώσεων γεμάτο λυρισμό, ευαισθησία και αισιοδοξία, που απευθύνεται σε όλους, γονείς και παιδιά, και μας προσκαλεί να φροντίζουμε τόσο τον πλανήτη όσο και το σώμα μας, να σεβόμαστε τον διπλανό μας ακόμη κι αν διαφέρει από εμάς και μας δείχνει τα σημάδια για να βρίσκουμε πάντοτε τον δρόμο μας. Μήπως δεν χρειαζόμαστε και οι μεγάλοι υπενθύμιση να σταθούμε μέσα στην πολύβουη καθημερινότητα για να αφουγκραστούμε τον εαυτό μας και να μην χαθούμε; Μήπως δεν έχουμε ανάγκη τη διαβεβαίωση ότι πάντοτε θα υπάρχει κάποιος δίπλα μας να μας συνδράμει, όταν το χρειαστούμε; 

 • Save

Βρισκόμαστε εδώ: Σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη Γη 
Συγγραφέας: Oliver Jeffers 
Εικονογράφηση: Oliver Jeffers 
Εκδότης: Ίκαρος
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς 
Επιμέλεια: Βασίλης Δουβίτσας 
Σελίδες: 46 
Ημ. Έκδοσης: 12/11/2018 

Σύνοψη
Ο δημοφιλής και πολυβραβευμένος Oliver Jeffers δημιουργεί ένα πνευματώδες εικονογραφημένο βιβλίο, μια τρυφερή εισαγωγή του κόσμου που μας περιβάλλει με αφορμή τον ερχομό του νεογέννητου γιου του, Χάρλαντ. 

Γεια σου λοιπόν! Καλωσόρισες σ’ αυτόν τον πλανήτη. Τον ονομάζουμε Γη. Ο κόσμος που ζούμε είναι ένας τόπος θαυμαστός, ειδικά αν έχεις μόλις βρεθεί σ’ αυτόν. Φαντάζομαι πως θα ’χεις ένα σωρό απορίες στο μυαλουδάκι σου, γι’ αυτό έλα να εξερευνήσουμε από τι είναι φτιαγμένος ο πλανήτης μας και πώς ζούμε σε αυτόν. Από τη στεριά και τον ουρανό, στους ανθρώπους και τον χρόνο, οι σημειώσεις αυτές μπορεί να αποτελέσουν τον οδηγό και την αρχή του ταξιδιού σου στη Γη. Και θα σε βοηθήσουν να σκεφτείς πολλά πράγματα από μόνος σου. Μην ξεχνάς όμως να κρατάς σημειώσεις ώστε να τις διαβάσουν κι άλλοι… Κάποια πράγματα είναι πολύ περίπλοκα, κάποια όχι και τόσο. Να θυμάσαι ότι είμαστε πολλοί εδώ, σ’ αυτόν τον πλανήτη, γι’ αυτό να φέρεσαι ευγενικά.
―Oliver Jeffers


Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copy link
Powered by Social Snap