Σειρά: Η ορχήστρα διηγείται (Τέσσερις εποχές σε μία μέρα, Ο Καρυοθραύστης)

  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save

Με τη σειρά του Ρένου αγαπήσαμε τα μουσικά βιβλία. Με τη σειρά “Η ορχήστρα διηγείται”, τη νέα σειρά μουσικών διαδραστικών βιβλίων των Εκδόσεων Πατάκη, τα λατρέψαμε! Κινούμενα στην ίδια λογική με τα βιβλία του Ρένου, είναι κατάλληλα και για μεγαλύτερα παιδιά, καθώς οι απίθανες μελωδίες των Βιβάλντι και Τσαϊκόφσκι, ντύνονται με ολοκληρωμένο κείμενο. Το μεγάλο μέγεθος των σελίδων αναδεικνύει την καταπληκτική εικονογράφηση της Jessica Courtney-Tickle που εναρμονίζεται πλήρως με τα επιλεγμένα μουσικά αποσπάσματα. Η αλήθεια είναι ότι αφιερώνουμε αρκετή ώρα κάθε φορά που το διαβάζουμε/ ακούμε με τον 3,5 ετών γιο μου, στο να παρατηρήσουμε όλες τις λεπτομέρειες στις καλοδουλεμένες πολύχρωμες εικόνες, που ζωντανεύουν το κείμενο.


Η ενσωμάτωση των ήχων μέσα στο κείμενο (στην περίπτωση των Τεσσάρων εποχών πρόκειται για πρωτότυπη ιστορία, ενώ ο Καρυοθραύστης παρουσιάζει μια σύντομη εκδοχή του γνωστού μπαλέτου) καθιστά αυτά τα βιβλία υποδείγματα πολυτροπικών κειμένων, ιδανικά για την μύηση των μικρών αναγνωστών στη μαγεία της μουσικής. Στο τέλος υπάρχει μία σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου των συνθετών, ένα γλωσσάρι μουσικών όρων, καθώς και όλα τα κουμπιά συγκεντρωμένα, συνοδευόμενα από μια μικρή επεξήγηση του τι επεδίωκε να αποδώσει μουσικά ο συνθέτης. Και τα δύο βιβλία αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για δώρα, ενώ η σειρά συμπληρώνεται με την Ωραία κοιμωμένη, που προς το παρόν μπορείτε να παραγγείλετε στην αγγλική της έκδοση (θα αφήσω λινκ στο τέλος της παρουσίασης).


Τέσσερις εποχές σε μία μέρα

Το βιβλίο “Η ορχήστρα διηγείται: Τέσσερις εποχές σε μία μέρα” ακολουθεί ένα κοριτσάκι, την Ισαβέλλα, η οποία παρέα με τον σκύλο της και την αγαπημένη της μηλιά, πηγαίνει μια εκδρομή. Σε αυτή την εκδρομή, θα βιώσει τι προκαλεί η  εναλλαγή των εποχών στη φύση και θα συνοδεύσει τους μικρούς αναγνώστες σε ένα μαγικό ταξίδι εξερεύνησης και μάθησης. 

 • Save

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η πρωταγωνίστρια θα γιορτάσει την έλευση της άνοιξης, θα γνωρίσει τη ραθυμία του καλοκαιριού, θα μαζέψει μήλα το φθινόπωρο και θα φτιάξει έναν όμορφο χιονάνθρωπο τον χειμώνα. 

 • Save

Παράλληλα, σε κάθε σελίδα υπάρχει ένα απόσπασμα 10” από τις Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι, ενός μουσικού έργου, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα προγραμματικής μουσικής, δηλαδή μουσικής που προκαλεί τη δημιουργία εικόνων στο μυαλό του ακροατή. 

 • Save

Ενδεικτικά μπορείτε να τo αγοράσετε από:
Η ορχήστρα διηγείται: Τέσσερις εποχές σε μία μέρα public.gr /// ianos.g


Ο Καρυοθραύστης

Η δεύτερη ιστορία έχει να κάνει με το διάσημο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι, ο Καρυοθραύστης. Μέσα από την ζωηρή και πολύ ενδιαφέρουσα εικονογράφηση, τα παιδιά παρακολουθούν την Κλάρα στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν των γονιών της, όπου ο νονός της Ντροσελμάγερ της φέρνει ως δώρο έναν καρυοθραύστη που μοιάζει με στρατιώτη. 

 • Save

Με μία σύντομη σύνοψη του κλασικού έργου, παρουσιάζεται σχεδόν ολόκληρη η ιστορία, από τη μάχη του Καρυοθραύστη με τον Βασιλιά των Ποντικών έως τη μεταμόρφωσή του και το ταξίδι τους στη χώρα των Ζαχαρωτών.

 • Save

Το ονειρικό ταξίδι της Κλάρα μαγεύει ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά, ενώ η πανέμορφη εικονογράφηση έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τη μαγευτική μουσική του Τσαϊκόφσκι διεγείροντας τις αισθήσεις των αναγνωστών. 

 • Save

Ενδεικτικά μπορείτε να τα προμηθευτείτε από:
Η ορχήστρα διηγείται: Ο Καρυοθραύστης public.gr ianos.gr
Η σειρά του Ρένου:  public.gr
The Story Orchestra. The Sleeping Beauty: public.gr


Η ορχήστρα διηγείται: Τέσσερις εποχές σε μια μέρα
Διασκευή: Katie Cotton
Εκδότης: Πατάκης
Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
Επιμέλεια: Θανάσης Κοκολόγος
Εικονογράφηση: Jessica Courtney-Tickle
Σελίδες: 22
Ημ. Έκδοσης: 05/10/2018

Σύνοψη
Ένα κορίτσι με τον σκύλο της ζούνε μια μεγάλη περιπέτεια διασχίζοντας τόπους κι όλες τις εποχές, την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Μόνο σε μια μέρα, από την αυγή ως το παγωμένο ηλιοβασίλεμα. Πάτησε τη νότα σε κάθε σελίδα και άκουσε την ιστορία να ζωντανεύει με τη μουσική του Βιβάλντι και το διάσημο έργο του “Οι τέσσερις εποχές”! Μετά άκουσε όλους τους ήχους πάλι στο τέλος του βιβλίου!


Η ορχήστρα διηγείται: Ο Καρυοθραύστης
Διασκευή: Katy Flint
Εκδότης: Πατάκης
Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
Επιμέλεια: Θανάσης Κοκολόγος
Εικονογράφηση: Jessica Courtney-Tickle
Σελίδες: 22
Ημ. Έκδοσης: 19/10/2018

Σύνοψη
Ακολούθησε την Κλάρα σε μια μαγική περιπέτεια που ζωντανεύει σ αυτή την κλασική ιστορία μπαλέτου. Παρακολούθησε τη μάχη του Καρυοθραύστη με τον Βασιλιά των Ποντικών, γνώρισε τη Νεράιδα των Ζαχαρωτών και ταξίδεψε μαζί τους στη Χώρα των Ζαχαρωτών, όπου σε περιμένουν θαύματα και εκπλήξεις… Πάτησε τη νότα σε κάθε σελίδα και άκουσε την ιστορία να ζωντανεύει με τη μουσική του Τσαϊκόφσκι και το διάσημο έργο του “Ο Καρυοθραύστης”! Μετά άκουσε όλους τους ήχους πάλι στο τέλος του βιβλίου!


Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

2 Απαντήσεις

 1. […] Η σειρά αυτή μας άρεσε επιπλέον, επειδή τα βιβλία αυτά έρχονται να συμπληρώσουν ένα κενό που υπήρχε στην ελληνική βιβλιογραφία: τα βιβλία με ιστορία και ήχους, καθώς τα περισσότερα που κυκλοφορούν δεν έχουν ιστορία (ή κάποια έχουν αρκετά μεγαλύτερη, όπως η σειρά «Η ορχήστρα διηγείται»). […]

 2. […] τις Εκδόσεις Πατάκη. Μετά από τα πρώτα δύο βιβλία, “Τέσσερις εποχές σε μία μέρα // Ο Καρυοθραύστης“, η σειρά μεγαλώνει με την κλασική ιστορία του […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copy link
Powered by Social Snap