Οι κάτοικοι του δάσους (Σειρά: Ο παραμυθένιος κόσμος του δάσους)

  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save

“Είμαι ένας κάστορας κι έφτιαξα κάτι που μοιάζει με κούνια και βγάζει τον χυμό από τα γκρέιπφρουτ!”

Λίγα βιβλία αναδίδουν τόσο έντονα την αίσθηση της νοσταλγίας από την πρώτη κιόλας σελίδα όσο “Ο παραμυθένιος κόσμος του δάσους”, μία σειρά παραμυθιών που οι περισσότεροι αγαπήσαμε στην παιδική μας ηλικία και περιμένουμε με λαχτάρα την ημέρα που θα την ανακαλύψουμε ξανά, μέσα από τα μάτια των παιδιών μας αυτή τη φορά. Ο Tony Wolf (αλήθεια, το ξέρατε ότι πρόκειται για καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Antonio Lupatelli; ), που πρόσφατα μετοίκησε στον δικό του παραμυθένιο κόσμο, έγραψε και εικονογράφησε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο έξι βιβλία, αφήνοντας πίσω του μία από τις πιο εμβληματικές σειρές παιδικών βιβλίων όλων των εποχών, όπου ανασυστήνεται αλληγορικά μία ολόκληρη ουτοπική κοινωνία. 

Πρώτο βιβλίο της σειράς είναι “Οι κάτοικοι του δάσους”.


 • Save

Σε ένα δάσος όλα τα ζώα και τα έντομα ζουν αρμονικά και αγαπημένα. Ο Αγκαθούλης, ο Κάστορας, οι δεσποινίδες Ποντικίνες, ο Μαυροπόντικας και η Χελώνα αποτελούν τους πρωταγωνιστές των ιστοριών των πλασμάτων του δάσους, που χωρίς ίχνος διδακτισμού διδάσκουν την αξία της αλληλοβοήθειας, της επιμονής, της επινοητικότητας, της συνεργασίας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. 

 • Save

Δουλεύοντας όλα μαζί, είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να δουν το δώρο πίσω από καθετί που κάποιος θα το θεωρούσε ως ατυχία, όπως όταν έπεσε η γέρικη βελανιδιά και στον κορμό της έφτιαξαν μία… πολυκατοικία! 

 • Save

Όταν μάλιστα η μία από τις αδελφές Ποντικίνες βρίσκει δύο ελαφάκια που έχασαν τη μαμά τους και κρυώνουν, εφόσον δεν μπορούσαν να τα φιλοξενήσουν, αποφάσισαν να τα βοηθήσουν, ακόμη κι αν εκείνες στερηθούν το νέο τους χαλί, δείχνοντας στα παιδιά (και υπενθυμίζοντας στους μεγάλους) το δρόμο της προσφοράς.

 • Save

Εκτός από τις ηθικές αξίες, οι ιστορίες αναδεικνύουν τη σημασία της επινοητικότητας και της συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν, χωρίς, ωστόσο, τα ζώα να λησμονούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους απέναντι στον Κάστορα, που είναι συνήθως εκείνος που βρίσκει τις λύσεις. Επιπλέον, παραδίδει και μαθήματα σωστής διατροφής, τονίζοντας ότι τα γλυκά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον οργανισμό μας. 

Σε διαφορετικά σημεία του κειμένου παρέχονται με καθαρά οργανικό τρόπο στοιχεία για τις επόμενες ιστορίες: “Στη Χώρα των Νάνων”, “Έρχονται οι Γίγαντες!”, “Οι Νεράιδες του δάσους”, “Τα μεγάλα ζιζάνια” και “Η παράξενη χώρα”. Πού θα καταλήξουν, λοιπόν, τα ζωάκια μας όταν αποτραβηχτούν τα νερά της μεγάλης πλημμύρας; Ποια πλάσματα θα συναντήσουν; 


Οι κάτοικοι του δάσους
Κείμενα: Tony Wolf
Εικονογράφηση: Tony Wolf
Εκδόσεις: Στρατίκης
Σελίδες:  58

Σύνοψη της σειράς:
Τα ζώα του δάσους αναγκάζονται να φύγουν από το πλημμυρισμένο χωριό τους και βρίσκονται στο Μεγάλο Δάσος όπου συναντούν τους νάνους και γνωρίζουν μαζί τους όμορφες και διασκεδαστικές περιπέτειες! Και νά, που στη μαγική τους χώρα έρχονται οι Γίγαντες- πόσο τρόμαξαν στην αρχή!- οι Νεράιδες για να μας διδάξουν τόσα καινούργια πράγματα, τα σκανταλιάρικα Ζιζάνια και οι κάτοικοι μιας άλλης παράξενης χώρας! Ίσως δεν υπάρχει πιο όμορφο αλλά και πιο διδακτικό παραμύθι από την σειρά αυτή των έξι βιβλίων, που είναι γραμμένη για μικρά παιδιά κι έχει εικονογραφηθεί από τον καλύτερο ζωγράφο παιδικών βιβλίων της Ευρώπης τον Tony Wolf!


Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copy link
Powered by Social Snap