Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια

  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save

Το βιβλίο “Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει σε μεγάλους και παιδιά και χωρίς ίχνος διδακτισμού μπορεί να αλλάξει τις αντιλήψεις της επόμενης γενιάς και, σταδιακά, τον κόσμο ολόκληρο. Με αφορμή ένα παραμύθι για έναν κόκορα, τις κότες και τον Άρχοντα της πόλης, η Σοφία Μαντουβάλου πλέκει μια εξαιρετικής έμπνευσης αλληγορική ιστορία για την δύναμη της φαντασίας σε κάποιες εποχές όχι τόσο μακρινές, που οι γυναίκες (και οι άνθρωποι γενικότερα) χρειάστηκε να διεκδικήσουν ενεργά τα δικαιώματά τους. 


Με ένα ιδιαίτερο εύρημα στην πλοκή, ο πρωταγωνιστής μας μπαινοβγαίνει στην ιστορία και, ξεπερνώντας τους φόβους και τον εαυτό του και αποφασίζει να παλέψει για ό,τι θεωρεί σωστό με το μόνο όπλο που έχει. Έτσι, όταν ο Νικόλας αποφασίζει να αρχίσει να διαβάζει στις κότες παραμύθια, κάτι μαγικό θα συμβεί! Η εικονογράφηση της Κέλλυ Ματαθία Κόβο είναι εξαιρετική μες στην απλότητά της. Χωρίς περιττά στοιχεία, χωρίς να συνομιλεί άμεσα με το κείμενο δίνει ολοένα και περισσότερα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη της ιστορίας. Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στη Μαλάλα και, μόλις το διαβάσει κανείς, καταλαβαίνει γιατί. Τυπικά απευθύνεται σε παιδιά 6+ ετών, όμως από την πρώτη στιγμή μπήκε στην καρδιά του 3,5 ετών γιου μου. Αξίζει να το διαβάσετε… 

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, ήταν ο Μαυροκόκορας, που αναγκάστηκε να πάει να δουλέψει στην Πόλη, στην υπηρεσία του Άρχοντα. Εκείνος τον ανακήρυξε Αρχικοτοφύλακα και του επέστησε την προσοχή: οι κότες δεν πρέπει να φύγουν από το κοτέτσι, δεν πρέπει να λένε τίποτα εκτός από “κακακα” και πρέπει να τρώνε μόνο κουτόχορτο, γιατί τόσα αξίζουν. 

 • Save

Ο Νικόλας απορεί: γιατί δεν διαμαρτύρονται, γιατί δεν φεύγουν; Και εκεί έρχεται η γιαγιά να του απαντήσει. Οι κότες δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα φτερό φαντασίας πια, γι’ αυτό δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να υπακούουν. 

 • Save

Τότε ο Νικόλας το αποφάσισε! Θα πήγαινε κάθε πρωί και βράδυ, για να τους δώσει μία πραγματική τροφή για το μυαλό τους: παραμύθια. Αφού λοιπόν ξεγέλασε τον Αρχικοτοφύλακα, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό του.  

 • Save

Πράγματι, μετά από λίγο καιρό, οι κότες άρχισαν να σκέφτονται, να φαντάζονται, ακόμη και να αποκτούν φτερά της φαντασίας! Έτσι, οδηγήθηκαν σε μια διαμαρτυρία, μέσα στο κοτέτσι τους με όπλο, τι άλλο; Τα βιβλία που τις τάιζε τόσο καιρό ο Νικόλας. Πώς θα αντιδράσουν όμως ο Μαυροκόκορας, τα υπόλοιπα κοκόρια και ο Άρχοντας; 

 • Save

Όπως μπορείτε να δείτε, οι κότες παρουσιάζονται πραγματικά αλλαγμένες μετά τη συμβολή του Νικόλα, τόσο από άποψη συμπεριφοράς όσο και εμφάνισης, καθώς πλέον ήταν γεμάτες από φτερά φαντασίας. Στο βάθος, η Πόλη, παρούσα σχεδόν σε κάθε σελίδα, αποτελεί τη διαρκή υπενθύμιση της ύπαρξης και της εξουσίας του Άρχοντα, ενώ η κόκκινη κλωστή συχνά διαχωρίζει τα δύο σύμπαντα της ιστορίας, το παραμυθικό και το ρεαλιστικό, με την αξιοποίηση εικόνων έγχρωμων και ασπρόμαυρων. Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στη Μαλάλα και, μόλις το διαβάσει κανείς καταλαβαίνει γιατί. 

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από:  patakis.gr   ianos.gr    public.gr


Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια
Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου
Εκδότης: Πατάκης
Επιμέλεια: Ελίνα Πάντου-Κίκκου
Εικονογράφηση: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο
Σελίδες: 48
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Ημ. Έκδοσης: 09/11/2018

Σύνοψη
Τι έγινε όταν το ΑΓΟΡΙ άρχισε να διαβάζει στις κότες παραµύθια; Τι συνέβη όταν οι ΚΟΤΕΣ, από τα πολλά παραµύθια που άκουσαν, σταµάτησαν να έχουν στενό µυαλό και τα φτερά της φαντασίας τους άρχισαν να µεγαλώνουν; Τι έκανε ο ΜΑΥΡΟΚΟΚΟΡΑΣ όταν παρατήρησε πως οι κότες σταµάτησαν ξαφνικά να τρώνε πίτουρα; Ποιος θα δώσει ένα τέλος σ’ αυτή την ιστορία, η ΓΙΑΓΙΑ, το ΑΓΟΡΙ, ή µήπως ΕΣΥ; Μια αλληγορική ιστορία για µικρά και µεγάλα παιδιά που πιστεύουν αυτό που λένε όλα τα παραµύθια: «Αν θέλεις, µπορείς να αλλάξεις τον κόσµο».


Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

A book a day
Copy link
Powered by Social Snap