Για να ζούμε ελεύθεροι
Φέτος διαβάσαμε αρκετά παιδικά βιβλία σχετικά με τον απελευθερωτικό αγώνα και μάθαμε πολλά σχετικά με το “τι συνέβη”, αλλά ελάχιστα σχετικά με το “γιατί συνέβη” η Επανάσταση του 1821. Η Ελένη Σβορώνου έρχεται για να καλύψει αυτό το κενό και, μιλώντας απλά και κατανοητά, να γνωρίσει στα παιδιά όσα προηγήθηκαν και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής.
Το βιβλίο οργανώνεται θεματικά, με βάση ερωτήσεις που αρκετοί από εμάς έχουμε θέσει. “Τι σημαίνει επανάσταση; Ενάντια σε ποιον επαναστάτησαν οι Έλληνες;”, “Πώς ζούσαν οι Έλληνες την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;”, “Τι γινόταν τότε στον κόσμο; Τι έκαναν οι ξένοι;”, “Πώς έβλεπαν οι ίδιοι οι Έλληνες τη σχέση τους με τους αρχαίους;”.
Όλες οι ερωτήσεις απαντώνται μεστά σε ένα δισέλλιδο, μια δομή που επιτρέπει το ξεφύλλισμα χωρίς συγκεκριμένη σειρά, βοηθώντας να επικεντρωθούμε κάθε φορά σε ένα στοιχείο της περιόδου.
Μου άρεσε ιδιαιτέρως η αναφορά στις Μεγάλες Δυνάμεις και στον ρόλο τους στα ιστορικά δρώμενα ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά και η έμφαση στην επίδραση των γνωστών φιλελλήνων της εποχής. Παράλληλα, οι εικόνες του Χρήστου Κούρτογλου είναι εξαιρετικά εκφραστικές και αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα των σκηνικών που περιγράφονται.
Και μετά; Τι έγινε μετά; Πώς φτάσαμε στο σημερινό κράτος; Όχι, το βιβλίο δεν μπαίνει σε πολλές λεπτομέρειες, αλλά μιλάει σχετικά με τις Εθνοσυνελεύσεις και την εκλογή του Ι. Καποδίστρια στη θέση του πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας. Τέλος, περιλαμβάνονται ορισμένες σημαντικές μορφές του Αγώνα και, προσωπικά, βρήκα ιδιαιτέρως συγκινητική την αναφορά σε κάποιους που σχεδόν πάντα λησμονούνται: στον Ανώνυμο Έλληνα και Ελληνίδα που αγωνίστηκαν και εκείνοι από τη δική τους θέση, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να χάσουν τη ζωή τους.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο εδώ.
Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media: