Αγόρια, κορίτσια και η επιστήμη του σώματος

  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save

Εάν αναζητάτε ένα βιβλίο για την όσο πιο ήπια εισαγωγή των παιδιών στο ζήτημα της αναπαραγωγής, τότε σας παροτρύνω να ξεφυλλίσετε άμεσα το βιβλίο “Αγόρια, κορίτσια και η επιστήμη του σώματος: Το πρώτο βιβλίο για το σώμα και τη δημιουργία της ζωής”. Με πολύ απλό και επεξηγηματικό τρόπο, στο βιβλίο αυτό καλύπτονται τα αναπαραγωγικά όργανα (με τις σωστές τους ονομασίες!), το θέμα της συναίνεσης, η ανάπτυξη του εμβρύου και ο τοκετός, ενώ αγγίζει και ζητήματα διαφορετικών οικογενειακών δομών και συμπερίληψης.

Στην τάξη της κυρίας Μίβα συγκεντρώθηκαν όλοι για να ακούσουν την Μεγκ, που είναι νοσηλεύτρια και θα τους μιλήσει για την αναπαραγωγή. Δεν είναι όλα τα παιδιά άνετα με την ιδέα. Ορισμένα μάλιστα θεωρούν ότι είναι ένα αηδιαστικό θέμα συζήτησης!

 • Save

Η Μεγκ θα τους εξηγήσει ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία στο σώμα μας που λέγονται “προσωπικά” και γι’ αυτό εμείς επιλέγουμε πού και εάν θα τα δείξουμε, εισάγοντας το πολύ σημαντικό θέμα της συναίνεσης στην καθημερινότητα.

 • Save

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην ανατομία και, πιο συγκεκριμένα, στα γεννητικά όργανα και, χωρίς καμία περιστροφή, ενθαρρύνει τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα επιστημονικά ονόματα των μελών τους. Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να φροντίζουμε να μην τραυματίζονται αυτά.

 • Save

Αφού συζητήσουν και για τα αναπαραγωγικά όργανα των κοριτσιών, όπως επίσης και πώς μπαίνουν τα σπερματοζωάρια στον κόλπο της γυναίκας (δεν δείχνει καμία εικόνα που ενδεχομένως να σας κάνει να νιώσετε άβολα), αναφέρονται στην ανάπτυξη του εμβρύου και στις αλλαγές στο σώμα της γυναίκας. Τελευταίο θέμα; Ο τοκετός, όπου η Μεγκ φροντίζει να μιλήσει και για τον κολπικό τοκετό και την καισαρική τομή.

 • Save

Συνολικά, το βιβλίο αυτό μου άρεσε πολύ. Έχει αρκετό κείμενο, αλλά θεωρώ ότι αρκετά παιδιά άνω των 3 ετών μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό. Μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική εισαγωγή για τα μικρά παιδιά και, στη συνέχεια, μπορείτε πάντα να προχωρήσετε στο βιβλίο Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες πληροφορίες. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κάκτος και με τη σφραγίδα της Gordon Hellas.

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: public.gr  /// kaktos.gr


Αγόρια, κορίτσια και η επιστήμη του σώματος: Το πρώτο βιβλίο για το σώμα και τη δημιουργία της ζωής
Συγγραφέας: Meg Hickling
Εικονογράφος: Kim La Fave
Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη
Εκδότης: Εκδόσεις Κάκτος
Αριθμός Σελίδων: 32
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 28,5χ21,5
Έτος Έκδοσης: 2020

Σύνοψη
Από πού έρχονται τα μωρά; Σε τι διαφέρουν τα αγόρια από τα κορίτσια; Ποια μέρη του σώματός μας είναι μόνο δικά μας; Είναι αηδία το σεξ; Μπορούμε να κάνουμε πλάκες με τα εσώρουχα των φίλων μας; Η δρ Μεγκ Χίκλινγκ είναι κορυφαία εκπαιδεύτρια στο πεδίο της σεξουαλικής αγωγής και πιστεύει πως, όταν τα μικρά παιδιά αρχίζουν να κάνουν ερωτήσεις γύρω από τα φαινόμενα της ζωής, είναι σημαντικό οι πρώτες απαντήσεις που θα παίρνουν να είναι οι σωστές και να αναλύονται με τρόπο κατανοητό για εκείνα. Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης καριέρας της, που έχει καλύψει τρεις δεκαετίες εκπαίδευσης σε χιλιάδες αίθουσες διδασκαλίας, από τον Καναδά έως την Ιαπωνία, η Μεγκ έχει τελειοποιήσει τις εξηγήσεις που δίνει για την επιστήμη του σώματος. Σε αυτό το υπέροχο εικονογραφημένο βιβλίο, ενώνει τις δυνάμεις της με τον βραβευμένο καλλιτέχνη Κιμ Λα Φέιβ και μαζί αναπαράγουν μία από τις φημισμένες συζητήσεις της γύρω από την επιστήμη του σώματος, σε μια συνηθισμένη τάξη πρώτης δημοτικού, με τη μορφή μιας διασκεδαστικής ιστορίας. Μέσα από αυτήν εξηγεί στα παιδιά ό,τι πρέπει να γνωρίζουν γύρω από τη σεξουαλική ζωή. Όσο για τις πλάκες με τα εσώρουχα, απαγορεύονται!…


Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copy link
Powered by Social Snap