Οι 5 γλώσσες της αγάπης που καταλαβαίνουν τα παιδιά

    • Save
    • Save
    • Save
    • Save

Όλοι μας αγαπάμε τα παιδιά μας. Όμως εκφράζουμε την αγάπη μας με τον τρόπο που εκείνα την νιώθουν πραγματικά; Γνωρίζατε ότι κάθε άνθρωπος και, εν προκειμένω, κάθε παιδί κατανοεί την αγάπη με διαφορετικό τρόπο; Αυτό ακριβώς είναι το θέμα του βιβλίου “Οι 5 γλώσσες της αγάπης που καταλαβαίνουν τα παιδιά” των Gary Chapman και Ross Campbell. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο καθένας μας μιλάει κυρίως μία από τις πέντε θεμελιώδεις ‘γλώσσες’ της αγάπης (τη φυσική επαφή, τις πράξεις φροντίδας, τα λόγια επιβεβαίωσης, τον ποιοτικό χρόνο και τα δώρα). Το βασικό διακύβευμα του βιβλίου είναι να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε την κυρίαρχη γλώσσα αγάπης του παιδιού μας, ώστε να οικοδομήσουμε μια ουσιαστική σχέση μαζί του.


Παρότι έχω διαβάσει πολλά σχετικά βιβλία, το συγκεκριμένο ειλικρινά ξεχωρίζει επειδή θέτει την αλληλεπίδραση γονέων και παιδιών υπό νέο πρίσμα, παρέχοντας μία ρηξικέλευθη διαπίστωση: όταν δεν μιλάμε στη γλώσσα αγάπης του παιδιού, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην καλύπτονται οι συναισθηματικές του ανάγκες. Μερικές φορές προσπαθούμε τόσο σκληρά να κάνουμε τα σωστά πράγματα και δεν καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Γραμμένο με απλό τρόπο και πληθώρα παραδειγμάτων από την προσωπική και κλινική εμπειρία των συγγραφέων, είναι εξαιρετικά ευανάγνωστο και κατανοητό ακόμη και για τον γονέα που θα διαβάσει 10 σελίδες το βράδυ, λίγο πριν καταρρεύσει (όχι εγώ, μια φίλη μου!). Στο τέλος του βιβλίου, περιλαμβάνεται ένα “παιχνίδι μυστηρίου” για να ανακαλύψουμε τη γλώσσα αγάπης του παιδιού μας.

Όλα τα παιδιά αναγνωρίζουν όλες τις γλώσσες της αγάπης, αλλά οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι το να γνωρίζουμε την κυρίαρχη γλώσσα του παιδιού μας μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε καλύτερα με αυτό και να κάνει όλη τη διαφορά στη σχέση μας. Θέλετε να δούμε μια σύντομη επισκόπηση αυτών;

  • Save

1. Φυσική επαφή
Τα παιδιά που μιλούν τη γλώσσα της φυσικής επαφής αισθάνονται ότι τα αγαπάμε μέσω της στενής σωματικής επαφής: αγκαλιά, φιλιά, γαργαλητό, “άγριο παιχνίδι”, κρατώντας τα χέρια μας όταν περπατάμε. Κάθε μικρό άγγιγμα υπενθυμίζει την αγάπη μας και χωρίς τη σωματική εκδήλωση της αγάπης μας δεν είναι δυνατό να γεμίσει η δεξαμενή αγάπη τους. 

2. Λόγια επιβεβαίωσης
Σε αυτή την περίπτωση, οι λέξεις είναι πολύ ισχυρές και τα παιδιά αισθάνονται ότι τα αγαπάμε από αυτά που ακούν. Λόγια αγάπης, ενθάρρυνσης, επαίνου, καθοδήγησης και αναγνώρισης είναι οι καλύτεροι τρόποι για να εκδηλώσουμε την αγάπη μας. Αντίστοιχα, τα παιδιά αυτά πλήττονται ιδιαιτέρα από τα αρνητικά σχόλια, καθώς οι λέξεις δεν λησμονούνται εύκολα. 

  • Save

3. Ποιοτικός χρόνος
Ο ποιοτικός χρόνος είναι συνώνυμο της αμέριστης προσοχής. Τα παιδιά που μιλούν αυτή τη γλώσσα, νιώθουν ότι τα αγαπάμε ότι είναι σημαντικά για εμάς, όταν φροντίζουμε συστηματικά να βρίσκουμε χρόνο για εκείνα. Όταν περνάμε χρόνο μαζί τους, είναι βασικό να ανταποκρινόμαστε το αναπτυξιακό και συναισθηματικό επίπεδό τους και να τους δείχνουμε ότι θέλουμε να είμαστε εκεί, καθώς σημασία έχει περισσότερο το ότι κάνουμε κάτι μαζί παρά η ίδια η δραστηριότητα. 

4. Δώρα
Συχνά θεωρούμε ότι το να ζητάει κάποιο παιδί δώρα είναι ένδειξη εγωισμού και δείχνει κάτι αρνητικό για τον χαρακτήρα του. Στην πραγματικότητα, για μία μερίδα παιδιών, των οποίων η γλώσσα αγάπης είναι τα δώρα, όταν τους προσφέρουμε κάτι νιώθουν ότι τα σκεφτόμαστε, ότι τα εκτιμάμε και είναι σημαντικά για εμάς, εφόσον αφιερώσαμε χρόνο για να σκεφτούμε τι να τους πάρουμε. Προφανώς οι συγγραφείς δεν αναφέρονται σε δώρα αξίας, αλλά για οτιδήποτε μπορεί να κάνει τα μάτια του παιδιού μας να λάμπουν. Άλλωστε όλοι μας δεν έχουμε κάποιο αντικείμενο ευτελούς αξίας που για εμάς αποτελούν σύμβολο αγάπης;

5. Πράξεις φροντίδας 
Τα παιδιά αυτά νιώθουν ότι τα αγαπάμε όταν κάνουμε κάτι γι’ αυτά και ορισμένες φορές μας ζητάνε να κάνουμε πράγματα τα οποία ξέρουμε ότι είναι σε θέση να κάνουν (π.χ. να του βάλουμε νερό ή να βοηθήσουμε να φτιάξει την τσάντα του). Στην πραγματικότητα, για τα παιδιά των οποίων η κυρίαρχη γλώσσα αγάπης είναι οι πράξεις φροντίδας, πρόκειται για παρακλήσεις να τους δείξουμε την αγάπη μας, γι’ αυτό δεν ωφελεί να αρνούμαστε, ώστε να τα παρακινήσουμε να γίνουν πιο ανεξάρτητα ή ενεργητικά. Ασφαλώς, τα παραπάνω δεν υπονοούν ότι θα πρέπει να ικανοποιούμε κάθε αίτημα του παιδιού μας, αλλά ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι όταν αξιολογούμε τα αιτήματα αυτά.

  • Save

Ποια είναι η γλώσσα αγάπης του δικού σας παιδιού;

Μπορείτε να το αγοράσετε από: ianos.gr    public.gr


Οι 5 γλώσσες της αγάπης που καταλαβαίνουν τα παιδιά
Συγγραφείς: Gary Chapman – Ross Campbell
Εκδότης: Μίνωας
Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου
Επιμέλεια: Δημήτρης Καραδήμας
Σελίδες: 352
Ημ. Έκδοσης: 24/01/2013

Το ότι αγαπάτε το παιδί σας είναι αυτονόητο. Πώς μπορείτε όμως να του το δείξετε για να το νιώθει ουσιαστικά και το ίδιο; Τo παιδί έχει την ανάγκη να αισθάνεται ότι το αγαπάτε. Τι συμβαίνει όμως αν εκείνο και εσείς μιλάτε διαφορετική γλώσσα αγάπης; Πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί καταλαβαίνει και νιώθει την αγάπη που του δείχνετε; Αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει να:
*ανακαλύψετε τη γλώσσα της αγάπης που μιλά το παιδί σας
*κατανοήσετε πώς συνδέονται οι γλώσσες της αγάπης με την επιτυχή μάθηση
*συνειδητοποιήσετε πώς οι γλώσσες της αγάπης βοηθούν στην πειθαρχία
*οικοδομήσετε μια σχέση βασισμένη στην αγάπη χωρίς όρους.

Περιλαμβάνει Παιχνίδι για να ανακαλύψετε τη δική σας γλώσσα της αγάπης.


Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copy link
Powered by Social Snap