Η γλώσσα του σύμπαντος: Μια οπτική εξερεύνηση των μαθηματικών
Περίμενα με τόση ανυπομονησία το βιβλίο “Η γλώσσα του σύμπαντος: Μια οπτική εξερεύνηση των μαθηματικών”, που το αγόρασα την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του και δεν με απογοήτευσε καθόλου! Χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες, μας εισάγει στον υπέροχο κόσμο των μαθηματικών και μας παρουσιάζει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες γι’ αυτά και τις εφαρμογές τους. Το βιβλίο έχει μεγάλο μέγεθος, η έκδοση είναι πολυτελέστατη και θα μαγευτείτε από την εξαιρετική εικονογράφησή του. Δεν είναι ένα βιβλίο μαθηματικών. Είναι ένα πανέμορφο λεύκωμα που εισάγει τους αναγνώστες του στον μαγικό κόσμο της επιστήμης.
Οι ενότητες που περιλαμβάνονται σχετίζονται με τα μαθηματικά στη Φύση, τη σχέση τους με τις φυσικές επιστήμες, με την κατανόηση και την εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς και τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Δεν θα σας πω ψέματα! Το αγαπημένο μου κεφάλαιο είναι το κεφάλαιο της Φύσης. Σε αυτό, μαθαίνουμε σχετικά με τους αριθμούς των σπειρών στα ηλιοτρόπια (και τη σχέση τους με τις ακολουθίες Φιμπονάτσι), πώς τα τζιτζίκια γεννιούνται σε χρονιές ανά μονούς αριθμούς, με αποτέλεσμα να προστατεύονται από τους θηρευτές τους, τα φράκταλ που συναντάμε στη φύση, τα πρωτόζωα και τη σχέση τους με τα πλατωνικά στερεά και πολλά ακόμη.
Τα άτομα, τα χημικά στοιχεία, τα χρωμοσώματα όλα συνδέονται με σχέσεις που ορίζονται από μαθηματικούς νόμους (όποιος θυμάται τον Νόμο των Οκτάβων από το λύκειο, να αφήσει σχόλιο!).
Ως άτομο που αγαπάει πολύ την εκπαίδευση STEM, λάτρεψα τα τμήματα σχετικά με τη χημεία και τη φυσική, όπου αναφέρονται πράγματα που δεν συναντάς συχνά σε παιδικά βιβλία, όπως η ημίσεια ζωή των ατόμων, το βέλος του χρόνου, τη διάσημη εξίσωση του Αϊνστάιν για την ισοδυναμία μάζας και ενέργειας, η κατασκευή του ρολογιού, οι Νόμοι του Κέπλερ για τους πλανήτες, η μέτρηση αποστάσεων στο διάστημα και η κρυπτογραφία.
Όλα αυτά είναι δοσμένα με τρόπο πολύ απλοποιημένο, κατάλληλο για παιδιά δημοτικού ή και μικρότερα, αρκεί αν τους αρέσουν πολύ οι φυσικές επιστήμες, ενώ η καταπληκτική εικονογράφηση συμπληρώνει το περιορισμένο κείμενο και βοηθάει να κατανοήσουμε οπτικά τις πολύπλοκες έννοιες. [Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι τα χρώματα στο πρωτότυπο είναι πολύ πιο έντονα από αυτά που φαίνονται στην παρούσα ανάρτηση.]
Πρόκειται για ένα βιβλίο-στολίδι για κάθε βιβλιοθήκη επίδοξου μικρού επιστήμονα. Ή για κάθε βιβλιοθήκη γενικότερα. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά το έχουμε λατρέψει!
Η γλώσσα του σύμπαντος: Μια οπτική εξερεύνηση των μαθηματικών
Συγγραφέας: Colin Stuart
Εικονογράφος: Abadía Ximo
Μετάφραση: Βαγγέλης Πρατικάκης
Ημερ/νία έκδοσης: 14/09/2020
Σελίδες: 80
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Διαστάσεις βιβλίου: 27×34 cm
Ημερομηνία πρώτης έκδοσης: 2020
ISBN: 9789604845804
Εκδότης: Παπαδόπουλος
Από τα άτομα μέχρι τις κυψέλες των μελισσών και την κίνηση των πλανητών, τα πάντα γύρω μας σφύζουν από μαθηματικά. Πώς μπορεί λοιπόν αυτή η γλώσσα των αριθμών, συμβόλων και εξισώσεων να κάνει τα πάντα στο Σύμπαν μας να χτυπούν σαν αόρατο ρολόι; Μπες σε έναν σουρεαλιστικό κόσμο και φαντάσου τις κοσμικές αποστάσεις, ανακάλυψε τη γεωμετρία στη φύση και νιώσε δέος για τα θαύματα της τεχνολογίας σε αυτήν την εξερεύνηση των μαθηματικών.
Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media: