Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους
Μόλις έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο “Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους”, κατάλαβα ότι ήταν η ώρα για το πρώτο μας chapter book (μετά τον Μικρό πρίγκιπα)! Και όντως είχα δίκιο! Γιατί ποιο παιδί δεν θα λατρέψει τον Τόμας, τον πρωταγωνιστή, που ξαφνικά βρίσκεται να έχει, κρυφά από όλους, για κατοικίδιό του τον Λάμπη; Τώρα θα νομίζετε ότι ο Λάμπης είναι κανένα σκυλάκι ή γατάκι ή μήπως κάποιο χάμστερ; Όχι! Ο Λάμπης είναι ένας κατακόκκινος φολιδωτός δράκος, συμπρωταγωνιστής στο βιβλίο που έκανε τον 4,5 ετών γιο μου κι εμένα να γελάμε δυνατά.
Όλα άρχισαν όταν μία ημέρα ο Τόμας πήγε να βοηθήσει τον παππού του να περιποιηθούν τον κήπο. Κοιτάζοντας ένα περίεργο δέντρο, με ακόμη πιο περίεργους κόκκινους αγκαθωτούς καρπούς που φωσφόριζαν, ο Τόμας αποφάσισε να πάρει έναν στο σπίτι του. Αυτό που δεν ήξερε όμως ήταν ότι επρόκειτο για φρούτο του δράκου. Αληθινό! Κι ότι σε λίγη ώρα, ένας μικρός δράκος θα εκκολαπτόταν από εκεί…
Το ίδιο βράδυ, όμως, τα έμαθε όλα αυτά. Και μάλιστα με τον δύσκολο τρόπο. Γιατί ο Λάμπης, ένα μοναδικό και εντυπωσιακό πλάσμα, ήταν δράκος με τα όλα του: φτερά, γαμψά νύχια, ουρά με αιχμή βέλους, κέρατα, εκρηκτικά κακά (τι δεν το γνωρίζατε;) και, κυρίως, καυτή φλογερή ανάσα. Αμέσως, ο Τόμας αποφάσισε ότι θα το κρατήσει μυστικό από όλους. Πώς να κρύψεις όμως έναν δράκο που θέλει να πετάξει, να κάνει φασαρία και να πετάει φωτιές;
Και σαν να μην έφτανε ότι ο Τόμας έπρεπε να προσέχει στο σπίτι του, είχε επιπλέον να αντιμετωπίσει την ανησυχία των φίλων του, την καχυποψία του Λίαμ που του έκανε τη ζωή δύσκολη και την εχθρότητα του κυρίου Γκριμ, που φυσικά δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι δεν ήταν ο Τόμας που κατέστρεφε το μποστάνι του!
Αφηγηματικά, ο Andy Shepherd χτίζει ένα ολοκληρωμένο σύμπαν όπου άνθρωποι και δράκοι συνυπάρχουν, χωρίς να αφήνει κενά και απορίες στους αναγνώστες. Κάθε νέο μπλέξιμο του Τόμας περιγράφεται με τρόπο υπέροχο και με πολλές εναλλαγές συναισθημάτων, οι οποίες αποδίδονται στο έπακρο, ενώ η σχέση του με τον Λάμπη εξελίσσεται στην πορεία του βιβλίου και παρουσιάζεται πολύ τρυφερά. Επιπλέον, θίγονται ζητήματα σχετικά με τη διαφορετικότητα και τον εκφοβισμό, αποτελώντας εξαιρετική αφορμή για συζητήσεις επί των θεμάτων αυτών με τα μεγαλύτερα παιδιά. Τέλος, τα διακριτικά και αστεία σκίτσα της Sara Ogilvie συμπληρώνουν το κείμενο και υπογραμμίζουν όσα πραγματεύεται κάθε κεφάλαιο με τον πιο ταιριαστό τρόπο.
Εσείς τι λέτε; Θα θέλατε έναν δράκο για κατοικίδιο; Εμείς πάντως ανυπομονούμε για την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου της σειράς “Το αγόρι που ζούσε με δράκους”.
Στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Μεταίχμιο, μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με το βιβλίο.
Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: public.gr metaixmio.gr
Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους
Συγγραφέας: Andy Shepherd
Εικονογράφος: Sara Ogilvie
Μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου
Ημερ/νία έκδοσης: 3/2020
Εκδότης: Μεταίχμιο
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 240
Διαστάσεις βιβλίου: 20×13 cm
Όταν ο Τόμας ανακαλύπτει ένα παράξενο γέρικο δέντρο σε μια άκρη του κήπου του παππού του, δεν το θεωρεί σημαντικό. Παρ’ όλα αυτά, παίρνει τον παράξενο καρπό του δέντρου σπίτι μαζί του – και τότε τον περιμένει το μεγαλύτερο σοκ της ζωής του, όταν από το φρούτο εκκολάπτεται ένας μικροσκοπικός δράκος! Το δέντρο βγάζει φρούτα του δράκου, και έτσι το αγόρι αποκτάει έναν ολοδικό του δράκο, τον Λάμπη… Ο Τόμας μαθαίνει πολύ γρήγορα ότι η ζωή με τον Λάμπη είναι γεμάτη διασκεδάσεις, αλλά επίσης πολύ… απρόβλεπτη. Ναι, οι δράκοι είναι υπέροχοι, αλλά βάζουν επίσης φωτιά στην οδοντόβουρτσά σου και κρεμούν το εσώρουχό σου στην κεραία της τηλεόρασης και κάνουν κακά μέσα στα δημητριακά του μπαμπά σου. Ο Τόμας θα πρέπει να μάθει πώς να φροντίζει τον Λάμπη – και γρήγορα μάλιστα. Και τότε συμβαίνει κάτι εκπληκτικό: το δέντρο βγάζει κι άλλα φρούτα του δράκου…
Οι δράκοι της ιστορίας είναι οι φίλοι που κάθε παιδί θα ήθελε να έχει. Είναι πλάσματα εξαιρετικής ομορφιάς, διαφορετικά το ένα από το άλλο, και μοιράζονται χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παιδιού-ιδιοκτήτη, σαν να αποτελούν έναν καθρέφτη του χαρακτήρα τους.
Το βιβλίο καταφέρνει να θίξει με έμμεσο και έξυπνο τρόπο θέματα όπως η διαφορετικότητα, ο σχολικός εκφοβισμός, η οικολογική συνείδηση, οι οικογενειακοί δεσμοί.
Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:
1 Απάντηση
[…] από “Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους ” (δείτε το εδώ), ο Τόμας, η Κατ, ο Κάι και ο Τεντ μπήκαν και πάλι στο […]