Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι

    • Save
    • Save
    • Save
    • Save
    • Save
    • Save
    • Save

Το βιβλίο “Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι” ήταν ένα από τα βιβλία της φετινής άνοιξης που περιμέναμε με μεγάλη λαχτάρα, γιατί ήμασταν σίγουροι για την ποιότητά του. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού ο καταξιωμένος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος αποφάσισε να καταπιαστεί με την επικοινωνία της επιστήμης στα παιδιά;

Το βιβλίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από τα πρώτα ταξίδια των ανθρώπων με τη φαντασία τους, μέχρι το το πρόγραμμα ARTEMIS, με το οποίο θα ξεκινήσει ο εποικισμός της Σελήνης.

  • Save

Μέσα από τις σελίδες του, αναδεικνύονται σημαίνουσες μορφές της αστροναυτικής, για τους οποίους δεν ακούμε συχνά. Αυτό που μου άρεσε ιδιαιτέρως είναι ότι αποδόθηκε σε σημαντικό βαθμό ο αγώνας δρόμου μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ για την κατάκτηση του διαστήματος, μέσα από το πλήρες χρονοδιάγραμμα που παρέχεται, αλλά και την παρουσίαση των αμερικανικών και σοβιετικών διαστημικών προγραμμάτων μέχρι το πρόγραμμα Apollo.

  • Save

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, όπως ήταν αναμενόμενο, αφιερώνεται στο εμβληματικό πρόγραμμα Apollo, που έφερε την ανθρωπότητα στη Σελήνη. Στις σελίδες ξεδιπλώνονται τα σχέδια και η λειτουργία του πυραύλου Saturn V, του διαστημόπλοιου, της σεληνακάτου και των διαστημικών στολών, ενώ όλες οι επανδρωμένες αποστολές του προγράμματος παρουσιάζονται αναλυτικά. Πιο αναλυτικά, ωστόσο, ο συγγραφέας μας μιλάει για το Apollo 11 και την ιστορική πτήση. Με το πολύ ενδιαφέρον χρονολόγιό του, που περιλαμβάνει πολλές-πολλές λεπτομέρειες και φωτογραφίες, ο αναγνώστης μπορεί να ζήσει κι αυτός τις στιγμές αυτές μέχρι την προσελήνωση.

  • Save

Και τι μας έμαθαν όλα αυτά τα ταξίδια; Μέσα από τη μελέτη των σεληνιακών πετρωμάτων, που έφεραν μαζί τους οι αστροναύτες, γνωρίσαμε καλύτερα όχι μόνο τον δορυφόρο μας, αλλά και την ίδια την ιστορία της Γης, ενώ, ασφαλώς, αναρίθμητες εφευρέσεις, που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, ξεκίνησαν από εκεί.

  • Save

Ο άνθρωπος όμως δεν έχει τελειώσει με τη Σελήνη, καθώς ο πιο κοντινός διαστημικός μας γείτονας θα αποτελέσει τη βάση του για περαιτέρω διαστημική εξερεύνηση.

  • Save

Συνολικά, αγαπήσαμε πολύ αυτή τη γραμμένη με τρυφερότητα, χιούμορ και επιστημονική ακρίβεια, μικρή (και πολύ διασκεδαστική) εγκυκλοπαίδεια για τα ταξίδια του ανθρώπου στη Σελήνη, και είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιάσει κάθε επίδοξο αστροναύτη, μικρό ή μεγάλο! Οι ποικίλες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο κείμενο συμπληρώνονται από τις εικόνες της Ουρανίας Λυμπεροπούλου, καθώς και φωτογραφίες από τους ήρωες του διαστήματος, ενώ η Μαρία Γονιδάκη ανέλαβε την παιδαγωγική επιμέλεια. Το βιβλίο περιλαμβάνει επιπλέον παράρτημα με τις διαστημικές αποστολές και τα ρεκόρ τους, γλωσσάρι, fun facts, παιχνίδια και κουίζ, ενώ σε πολλά σημεία του κειμένου, υπάρχουν QR codes που κρύβουν πρόσθετο εικονογραφικό υλικό.

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: public.gr   metaixmio.gr


Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι
Συγγραφέας: Διονύσης Π. Σιμόπουλος
Εικονογράφηση: Ουρανία Λυμπεροπούλου
Παιδαγωγική επιμέλεια: Μαρία Γονιδάκη
Εκδότης: Μεταίχμιο
Ημερομηνία έκδοσης: 14/05/2020
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 80
Διαστάσεις βιβλίου: 17×24 cm

Σύνοψη
Με απλό και κατανοητό τρόπο ο γνωστός Έλληνας αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος (Επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου) βοηθάει τα παιδιά να παρακολουθήσουν την προσπάθεια του ανθρώπου για την κατάκτηση του διαστήματος: την εξέλιξη των πτητικών μηχανών, τις διαστημικές αποστολές, τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη, την ομορφιά του φυσικού δορυφόρου της Γης και τον μελλοντικό αποικισμό του. Το κείμενο πλαισιώνεται από ευχάριστη εικονογράφηση και φωτογραφικό υλικό.


Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copy link
Powered by Social Snap