Σειρά: Απρόσμενοι φίλοι (Τόγκο, Αύρα, Σερ Αμί)

  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save
  • Save

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα άλογο στην Ολυμπία το 512 π.Χ., ένας σκύλος στην Αλάσκα το 1912, ένα περιστέρι στη Γαλλία το 1918 και μία αγελάδα στη Γερμανία το 2011; Είναι οι πρωταγωνιστές της σειράς βιβλίων “Απρόσμενοι φίλοι” των Εκδόσεων Καστανιώτης. Σε αυτή, ο πολυγραφότατος Βασίλης Παπαθεοδώρου επιλέγει πραγματικές ιστορίες, άγνωστες στο ευρύ κοινό και τις μεταγράφει σε λογοτεχνικά κείμενα κατάλληλα για μικρούς αναγνώστες, συνοδευόμενα αρμονικά από τις πανέμορφες και ιδιαιτέρως ατμοσφαιρικές εικόνες της Λίλα Καλογέρη.


Κάθε βιβλίο αποτελεί ένα ταξίδι σε μια αλλιώτικη και μακρινή από εμάς εποχή, ενώ τα συναισθήματα των ηρώων σκιαγραφούνται με τρόπο  τόσο γλαφυρό, ώστε πραγματικά να συναισθάνεσαι τον φόβο του Σεπάλα για να περάσουν τη λίμνη που σπάει πίσω τους, την απογοήτευση του Φειδώλα όταν πέφτει από το άλογό του και την απελπισία των εγκλωβισμένων στρατιωτών σε ένα χαράκωμα του Α’ Π.Π. 

Σε όλα τα βιβλία υπάρχουν περιστατικά που κρατάς την ανάσα σου μέχρι να δεις τι συμβαίνει. Αλλά δεν είναι αυτή η αρετή τους. Πρόκειται είναι ιστορίες ηρωισμού, ιστορίες που δίνουν μαθήματα ζωής στα παιδιά και που διδάσκουν την αφοσίωση, την επιμονή, τη γενναιότητα, τη φιλία, την αξία της ευθύνης, την ευγνωμοσύνη… 

Στο τέλος του διηγήματος παρουσιάζεται συνοπτικά η πραγματική ιστορία του πρωταγωνιστή του, καθώς και ορισμένα χρήσιμα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία που σχετίζονται με αυτό.  Ο γιος μου, που είναι σχεδόν 3,5, ξεχώρισε τον Τόγκο, ενώ εγώ τη Σερ Αμί, που πραγματεύεται με εξαιρετικό τρόπο το θέμα του πολέμου. 

Οι τίτλοι της σειράς έως τώρα είναι:
Τόγκο, το σκυλί των πάγων
Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης
Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου
Υβόννη, η ατίθαση αγελάδα των Άλπεων (υπό έκδοση)


Τόγκο, το σκυλί των πάγων

 • Save

Σε ένα μικρό χωριό της Αλάσκα το 1925 έχει ξεσπάσει πανδημία διφθερίτιδας. Τα φάρμακα τελειώνουν και ο μόνος τρόπος ανεφοδιασμού είναι με την αξιοποίηση των έλκηθρων. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής θα καλύψει ο Έρικ Φαλάρντα, με σκύλο-αρχηγό τον Τόγκο. Μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα ταξιδέψουν για να φέρουν το πολύτιμο φάρμακο, ώστε να σωθούν οι συμπολίτες τους. Παρά τις δυσκολίες, ο Τόγκο θα τους καθοδηγήσει σωστά, ακόμη και όταν ο Φαλάρντα δεν μπορούσε καν να προσανατολιστεί εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης. 

 • Save

Η ιστορία του Τόγκο συμπληρώνεται στο τέλος με πληροφορίες για τους Πόλους της Γης, το πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας και την εναλλαγή ημέρας και νύχτας στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη μας. 

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε απόe-shop.gr   ianos.gr   public.gr 


Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης

 • Save

Κατά τη διάρκεια των 67ων Ολυμπιακών Αγώνων, έλαβε μέρος στο άθλημα της ιπποδρομίας ο Κορίνθιος Φειδώλας με την Αύρα. Οι συναθλητές του κοιτούσαν με περιφρόνηση τη φοράδα και δεν της έδιναν καμία ελπίδα, όμως ο Φειδώλας πίστευε σε εκείνη. Όταν έφτασαν στην πρώτη στροφή, ο αναβάτης έχασε την ισορροπία του κι έπεσε στο έδαφος. Το άλογο όμως συνέχισε τον αγώνα του, χωρίς να σταματήσει στιγμή. Όλο το στάδιο παρακολουθούσε με αγωνία, όταν στο τέλος της κούρσας η Αύρα τερμάτισε πρώτη. Οι ελλανοδίκες διαφώνησαν έντονα, αλλά η απόφασή τους έμελλε να μείνει στην ιστορία από τα γραπτά του Παυσανία: η Αύρα ήταν ολυμπιονίκης, σε εκείνη άξιζε να φορέσει τον κότινο!

 • Save

Μετά την ιστορία μαθαίνουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πόσο διαρκούσαν, τα αθλήματα που περιελάμβαναν και κάθε πότε λάμβαναν χώρα. Επιπλέον, αναφέρονται συγκεκριμένες συνήθειες που σχετίζονταν με αυτούς, ο ρόλος των ελλανοδικών, καθώς επίσης και η αναβίωσή τους στη σύγχρονη εποχή. 

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: e-shop.gr   ianos.gr   public.gr 


Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου

 • Save

Η ιστορία ξεκινά όταν ένα τάγμα Αμερικανών στρατιωτών βρίσκεται περικυκλωμένο σε ένα χαράκωμα του Α’ Π.Π., χωρίς καμία δυνατότητα διαφυγής. Η μόνη τους ελπίδα είναι να επικοινωνήσουν με τους συμμάχους τους μέσω των ταχυδρομικών περιστεριών που είχαν στη διάθεσή τους. Σε μία σκηνή με συγκλονιστική περιγραφή, μαθαίνουμε ότι τα πρώτα δύο περιστέρια καταρρίφθηκαν αμέσως από τους εχθρούς τους. Με την απελπισία διάχυτη πλέον και με τρεμάμενο χέρι, ο ταγματάρχης γράφει και τρίτο μήνυμα και στο στέλνει με τη Σερ Αμί. Εκείνη ξεκινά τη διαδρομή της και δέχεται πυρά. Τραυματίζεται σοβαρά, πέφτει, αλλά επιμένει και ολοκληρώνει την αποστολή της. Οι στρατιώτες σώθηκαν, εκείνη ανακηρύχθηκε ηρωίδα και παρασημοφορήθηκε. 

 • Save

Έπειτα μαθαίνουμε για την ιστορία των ταχυδρομικών περιστεριών, τη σημασία τους για την επικοινωνία των ανθρώπων, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. 

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: e-shop.gr   ianos.gr   public.gr 


Τόγκο, το σκυλί των πάγων
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή
Ημερ/νία έκδοσης: 06/12/2017
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 32

Σύνοψη
Μια ιστορία απίστευτου ηρωισμού κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μια ασυνήθιστη σκυταλοδρομία φαρμάκων από σκυλιά έλκηθρου, που έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Αλάσκα με σκοπό να σωθεί ένα απομονωμένο χωριό από την επιδημία που είχε ξεσπάσει. Το κατόρθωμα του αρχηγού Τόγκο έμεινε στην Ιστορία ως παράδειγμα επιμονής, δύναμης και γενναιότητας και συζητιέται ακόμα και σήμερα στις παγωμένες εκτάσεις της Αλάσκας. Η σειρά «Απρόσμενοι Φίλοι» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.
Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων, ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και βασικές γνώσεις σχετικές με την κάθε ιστορία.


Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή
Ημερ/νία έκδοσης:  12/04/2018
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 32

Σύνοψη
Μια απίστευτη ιστορία επιμονής και σθένους που συνέβη στους 67ους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, το 512 π.Χ. Η Αύρα, ένα άλογο που μαζί με τον ιδιοκτήτη της συμμετείχαν στο αγώνισμα της ιπποδρομίας εκπροσωπώντας την Κόρινθο, κατάφερε να τερματίσει την κούρσα χωρίς τον αναβάτη της. Οι κάτοικοι της πόλης τίμησαν το ηρωικό αυτό ζώο και το μνημόνευαν για πολλές γενιές μετά.


Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή
Ημερ/νία έκδοσης:  Οκτώβριος 2018
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 40

Σύνοψη
Μια ιστορία αυτοθυσίας και βαθιάς αίσθησης του καθήκοντος που συνέβη το 1918, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε πεδίο μάχης στη Γαλλία. Ένα εκπαιδευμένο περιστέρι περνά πάνω από τις γραμμές του εχθρού, τραυματίζεται βαριά από τα πυρά, αλλά καταφέρνει να μεταφέρει το μήνυμα απόγνωσης των αποκλεισμένων στρατιωτών στο αρχηγείο τους κι έτσι τελικά να τους σώσει. Η Σερ Αμί (“αγαπητός φίλος”) τιμήθηκε αργότερα με μετάλλιο για την ηρωική της πράξη.


Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

2 Απαντήσεις

 1. […] τίτλοι της σειράς έως τώρα είναι: Τόγκο, το σκυλί των πάγων Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης Σερ Αμί, το περιστέρι του […]

 2. […] τίτλοι της σειράς έως τώρα είναι:Τόγκο, το σκυλί των πάγωνΑύρα, το άλογο ολυμπιονίκηςΣερ Αμί, το περιστέρι του […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

A book a day
Copy link
Powered by Social Snap