Site icon A book a day

Ο θυμός του Τόμι // Η Μίσα κάνει φίλους

Μετά το βιβλίο “Τα φτερά του Νόρμαν” (θα σας μιλήσω και γι’ αυτό σύντομα), ο Τομ Πέρσιβαλ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου παραμυθάδες. Λατρεύω τον τρόπο που χτίζει το σύμπαν σε κάθε βιβλίο του και το ονειρικό ύφος του κειμένου και της εικονογράφησης. Στα βιβλία “Ο θυμός του Τόμι” και “Η Μίσα κάνει φίλους”, καταπιάνεται με δύο πολύ σημαντικά θέματα για τα παιδιά και τους ανθρώπους που τα αγαπούν: τη διαχείριση του θυμού και τη δυσκολία να αναπτύξουν φιλικούς δεσμούς με τους ομηλίκους. Δείτε την αναλυτική παρουσίαση του καθενός και σας εγγυώμαι ότι θα τα ερωτευτείτε κι εσείς!


Ο θυμός του Τόμι

Μεταξύ των μελών της οικογένειάς του, ο Τόμι ήταν ο μικρότερος. Κι αυτό δεν τον πείραζε και τόσο. Ήταν όμως μερικές ημέρες, όπως εκείνη η ημέρα που πήγαν στο πάρκο, που έφτασε τελευταίος στο βαγόνι κι αναγκάστηκε να στριμωχτεί στη χειρότερη θέση, δεν μπορούσε να βρει κανέναν όταν έπαιζαν κρυφτό και δεν μπορούσε να παίξει στο μονόζυγο ή στη μεγάλη τσουλήθρα..

Η σταγόνα που ξεχείλισε όμως την οργή του ήταν ότι δεν πρόλαβε να πάρει παγωτό, γιατί αυτό τελείωσε! Και τότε ο Τόμι σταμάτησε να είναι παιδί. Μεταμορφώθηκε σε θυμωμένη τίγρη που ξεφυσούσε και φώναζε σε όλους.

Άρπαξε τα παγωτά, φώναξε στον κόσμο για να σηκωθεί και να καθίσει στο παγκάκι, σκαρφάλωνε εκεί που απαγορευόταν, έπαιζε όπως εκείνος ήθελε, αδιαφορώντας για τους άλλους. Έκανε ό,τι ήθελε, γιατί κανείς δεν τολμούσε να του αρνηθεί το οτιδήποτε.

Όμως μετά από λίγη ώρα, ο Τόμι κοίταξε δίπλα του και διαπίστωσε ότι ήταν μόνος του. Κανείς πια δεν ήθελε να παίξει μαζί του. Πλέον ένιωθε μόνο λύπη. Μεγάλη βαθιά λύπη, που τον κατέκλυζε για όσα είχε προκαλέσει και τον τρόπο που τον αντιμετώπιζαν όλοι. Η οικογένειά του τον πλησίασε κι εκείνος είπε εκείνη τη μαγική λεξούλα: ζήτησε συγγνώμη! Κι όχι, δεν έγινε ξανά τίγρης. Αν και καμιά φορά ακουγόνταν και κάποιο γρύλισμα…


Η Μίσα κάνει φίλους

Η Μίσα είναι ένα κορίτσι κάπως διαφορετικό, ξεχωριστό. Της αρέσει να φτιάχνει διάφορα πράγματα και μπορεί να φτιάξει ακόμη και εικόνες από αριθμούς!

Αλλά δεν μπορεί να κάνει φίλους, γιατί πάντα λέει το λάθος πράγμα. Κι αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι κάτι που κάνει τη Μίσα να είναι πολύ λυπημένη και ανήσυχη. Θα καταφέρει άραγε ποτέ να αποκτήσει φίλους;

Όμως… αφού η Μίσα έχει ταλέντο στο να φτιάχνει πράγματα, κανείς δεν την εμποδίζει από το να φτιάξει η ίδια τους φίλους της. Καταπιάνεται λοιπόν με τα υλικά της και δημιουργεί μια ολόκληρη παρέα, που την ακολουθεί όπου κι αν πηγαίνει και νιώθει πολύ άνετα με αυτή.

Ώσπου μία μέρα, η μαμά της την παίρνει σε ένα παιδικό πάρτι, όπου οι φόβοι της θα επαληθευτούν, καθώς έχει πολλή φασαρία και εκείνη δεν μπορεί να βρει τρόπο για να συμμετάσχει. Κι έτσι, απομονώνεται και φτιάχνει νέους φίλους. Τότε όμως θα εμφανιστεί ο Τζος και όλα θα αλλάξουν.

Βλέπετε, ο Τζος είναι κι εκείνος μόνος του και της ζητάει του δείξει πώς να φτιάξει κι αυτός έναν φίλο. Η Μίσα παίρνει μια βαθιά ανάσα, ξεπερνάει τις αναστολές και τις ανησυχίες της και τότε μια νέα φιλία γεννιέται. Μια φιλία που θα δημιουργήσει πολλές πολλές άλλες. Γιατί, ακόμη κι αν κάποιος είναι αδέξιος, σίγουρα έχει να μας μάθει πολλά πράγματα αν τον ακούσουμε.


Ο θυμός του Τόμι
Συγγραφέας: Tom Percival
Εικονογράφος: Tom Percival
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
ISBN: 9786180132656
Ημερ/νία έκδοσης: 2020
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 32
Διαστάσεις βιβλίου: 24.5×31 cm
Εκδότης: Ψυχογιός

Τις περισσότερες φορές ο Τόμι μπορούσε να ελέγξει τον θυμό του αλλά… μια μέρα άφησε να βγει ο τίγρης που έκρυβε μέσα του. Ένα έξυπνο και πρωτότυπο βιβλίο για τη διαχείριση και την έκφραση των συναισθημάτων μας, ακόμα και όταν όλα πάνε στραβά.


Η Μίσα κάνει φίλους
Συγγραφέας: Tom Percival
Εικονογράφος: Tom Percival
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
ISBN: 978-618-01-3475-9
Ημερ/νία έκδοσης: 2020
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 32
Διαστάσεις βιβλίου: 24.5×31 cm
Εκδότης: Ψυχογιός

Η Μίσα λατρεύει να φτιάχνει πράγµατα…αλλά δυσκολεύεται να κάνει φίλους. Μια ζεστή και στοργική µατιά πάνω στις χαρές αλλά και τις δυσκολίες της φιλίας. Ένα υπέροχο εικονογραφηµένο βιβλίο που θα βοηθήσει τα παιδιά στις κοινωνικές τους συναναστροφές και στο πώς να αποδέχονται και να αγκαλιάζουν τους άλλους.


Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:
Exit mobile version