Κοιτάζοντας τα αστέρια

    • Save
    • Save
    • Save
    • Save
    • Save

Κάθε λάτρης της αστρονομίας (μικρός ή… λιγότερο μικρός!) θα εντυπωσιαστεί από το βιβλίο “Κοιτάζοντας τα αστέρια”. Αρχικά, αναφέρονται ορισμένα στοιχεία, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίοι από την αρχαιότητα οι άνθρωποι σήκωναν το βλέμμα προς τον ουρανό και ένωναν τα άστρα με τη φαντασία τους, αλλά και ιστορικά δεδομένα αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των άστρων στο σημερινό σύστημα από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.

  • Save

Σε μία πανέμορφη και πολυτελέστατη έκδοση, με υφή χαρτιού που σας εγγυώμαι ότι θα λατρέψετε, ξετυλίγονται μπροστά μας οι 88 αστερισμοί του ουράνιου θόλου, χωρισμένοι σε κατηγορίες, ξεκινώντας από τους αρχαίους αστερισμούς.

  • Save

Σε καθένα εξ αυτών, αναφέρονται στοιχεία σχετικά με την τοποθεσία του και τον μύθο που τους συνοδεύει, ποιο είναι το λαμπρότερο άστρο αλλά και οδηγίες για τον εντοπισμό του.

  • Save

Η εικονογράφηση είναι πραγματικά εντυπωσιακότατη και τα χρώματα που έχουν επιλεγεί θυμίζουν πραγματικά αστέρια. Ακολουθούν οι υπόλοιποι αρχαίοι αστερισμοί, αλλά και οι πιο σύγχρονοι, του 17ου αιώνα.

  • Save

Το εντυπωσιακό είναι ότι, κατά την εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων, οι αστερισμοί δεν ονοματίστηκαν από αντικείμενα της καθημερινής ζωής ή μυθικούς ήρωες, αλλά από εξωτικά ζώα , όπως η καμηλοπάρδαλη και ο χαμαιλέοντας, και όργανα πλοήγησης! Τέλος, συμπεριλαμβάνονται χάρτες του ουρανού, καθώς και πληθώρα πηγών (ελληνικών, για να καλύπτουν τις ανάγκες των ελληνόφωνων αναγνωστών). Πρόκειται για ένα πραγματικό βιβλίο-κόσμημα, με φανταστική εικονογράφηση, που μπορείς να το διαβάζεις για ώρες.

Κι επειδή μάλλον δεν θα έχω την ευκαιρία να σας το δείξω κάπου αλλού, παρακάτω θα δείτε μία τρισδιάστατη απεικόνιση του αστερισμού του Ωρίωνα, όπως θα τον έβλεπε ένας εξωτερικός παρατηρητής. Αλήθεια, εσείς πώς θα ονομάζατε όλους αυτούς τους αστερισμούς, εάν τους παρατηρούσατε πρώτοι; Εγώ, πάντως, με τα άστρα του Σκορπιού δεν θα “έβλεπα” ποτέ έναν σκορπιό!

  • Save
Πηγή: Astronomy Picture of the Day (APOD)

Κοιτάζοντας τα αστέρια – Πλήρης οδηγός για τους 88 αστερισμούς
Συγγραφέας: Sara Gillingham
Εικονογράφος:
Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης
Πρόλογος: Διονύσης Π. Σιμόπουλος
Ημερ/νία έκδοσης: 14/6/2019
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 222
Διαστάσεις βιβλίου: 20,3×22,9 cm
Εκδότης: Καπόν

Θέλετε να μάθετε από πού πήρε την ονομασία του ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου; Ποια συναρπαστική ιστορία κρύβεται πίσω από τους αστερισμούς της Ανδρομέδας και του Περσέα; Ποιοι είναι οι αστερισμοί του ζωδιακού κύκλου και πώς στράφηκαν σε αυτούς οι αρχαίοι πολιτισμοί για να δημιουργήσουν τα πρώτα ημερολόγια; Πότε και πώς οι εξερευνητές και οι αστρονόμοι ανακάλυψαν νέους αστερισμούς και τους έδωσαν ονόματα όπως «Τηλεσκόπιο», «Δίκτυο», «Μικροσκόπιο» και άλλα πολλά; Τότε δεν έχετε παρά να ανοίξετε αυτό το βιβλίο και να φανταστείτε ότι είναι νύχτα και ότι βρίσκεστε στην εξοχή, μακριά από τα φώτα του δρόμου και τους προβολείς των αυτοκινήτων. Στην αρχαιότητα, σε όλο τον κόσμο, κάθε νύχτα οι άνθρωποι έστρεφαν κι εκείνοι το βλέμμα τους στον ουρανό. Σε κάποιο μέρος του κόσμου κάποιοι έβλεπαν μια διάταξη φωτεινών αστέρων που έμοιαζε με ψάρι, σε κάποιο άλλο έβλεπαν μια ομάδα αστεριών που θύμιζε αρκούδα του δάσους. Αυτοί οι παρατηρητές των άστρων διέκριναν χαρακτήρες και αντικείμενα που τους θύμιζαν γνωστούς μύθους και ιστορίες. Σήμερα, ξέρουμε ότι αυτές οι εικόνες στον ουρανό είναι γνωστές ως ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ! Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας περιλαμβάνει όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τους αστερισμούς και τα άστρα τους, τους μύθους και τις ιστορίες τους, μέσα από συνοπτικά και περιεκτικά κείμενα και μια εξαιρετικά φροντισμένη εικονογράφηση. Είναι ένας χρηστικός οδηγός για μικρούς αλλά και για μεγάλους, που θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά του νυχτερινού ουρανού, μια εισαγωγή στην ιστορία της αστρονομίας, που δίνει στους αναγνώστες τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε να μπορούν να εντοπίζουν μόνοι τους τη θέση των 88 παγκόσμια αναγνωρισμένων αστερισμών στον ουρανό. Για κάθε αστερισμό, πέρα από τις πληροφορίες για τον εντοπισμό του, παρουσιάζονται επίσης οι ιστορίες και οι μύθοι που συνδέονται με το όνομά του, στοιχεία για τις εποχές του χρόνου που είναι ορατός, ενώ παρουσιάζονται τα κυριότερα αστέρια και οι ομάδες αστεριών. Χάρτες κι ένα χρήσιμο γλωσσάρι συμπληρώνουν την έκδοση καθιστώντας τη μια πρωτότυπη πηγή οπτικής πληροφόρησης, αλλά και έναν πολύτιμο «πλοηγό» για τον επίδοξο εξερευνητή του ουρανού.


Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, ακολουθήστε μας στα social media:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copy link
Powered by Social Snap